Čínská vláda varovala, že bude přísně trestat obhájce nezávislosti Hongkongu na Číně. Reagovala tak na výsledek voleb, v nichž nyní získali mladí prodemokratičtí politici třetinu míst v hongkongské Legislativní radě, což jim dává  možnost případně vetovat důležité zákony a významné ústavní změny. Oficiální čínská média píší o hrozbě nárůstu separatistických myšlenek.

Obyvatelé Hongkongu jsou stále více znepokojeni zásahy Pekingu do politiky Hongkongu, napsal server BBC. Následkem je i několik mladých prodemokratických politiků v hongkongské Legislativní radě. Šest z nich otevřeně podporuje právo Hongkongu na sebeurčení a jeho větší nezávislost na Číně.

Peking přitom usiluje o opak a snaží se posílit svůj vliv v kultuře i politice Hongkongu, který patří mezi nejbohatší části Asie.

Pročínští politici si v Legislativní radě udrželi většinu míst, částečně kvůli předem nastavenému volebnímu systému. Obyvatelé Hongkongu vybírali jen 40 zástupců do 70členné rady. O zbylých 30 křeslech rozhodují místní zájmové skupiny, které jsou většinou pro užší spolupráci s Pekingem.

Účast ve volbách byla rekordní. Hlasovat přišlo 58 % oprávněných voličů.

Vůdcem nové generace prodemokratických aktivistů je Nathan Law, jeden z nejmladších lídrů masových protestů z roku 2014. Tehdy probíhaly nejdůležitější volby od roku 1997, kdy správu nad někdejší britskou kolonií převzala čínská vláda.

Hongkong má od Číny garantované zachování vlastního hospodářského a sociálního systému do roku 2047. Nicméně snahy Pekingu, aby se prosperující a bohatý Hongkong vydal směrem protizápadním a protidemokratickým, jsou od počátku nepřehlédnutelné.

Převážně mladí demonstranti jejich následkem před 2 lety po dobu 11 týdnů okupovali klíčové ulice Hongkongu, aby prosadili svůj požadavek na plně svobodné volby nejvyššího představitele města v roce 2017, což samozřejmě odmítla centrální čínská vláda.

Studentský aktivista, bývalý revoluční vůdce a spoluzakladatel strany prodemokratické strany Demosisto Joshua Wong byl za účast na tehdejších protestech vězněn. Tento týden se stal nejmladším zákonodárcem Hongkongu.

Jeho politickým cílem je vyhlášení referenda, v němž by o osudu města rozhodli jeho obyvatelé.

„Nezávislost není vůbec realistická. Doufejme, že to nebude jejich hlavním cílem,“ zdůraznila před několika dny Elizabeth Quatová z propekingské strany. Přestože totiž protesty před 2 lety roznítily debaty o budoucnosti Hongkongu, pro většinu místních je nezávislost města na Číně jen nedostižným snem.

Podle některých průzkumů si v tuto chvíli rozchod s Čínou přeje 17 % obyvatel města. (hej)