Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Průmyslová výroba v ČR v červenci klesla o více než 14 %

Jedná se o nejhorší červencový výsledek za posledních 7 let, uvedl Český statistický úřad. V červnu 2016 výroba přitom vzrostla o 4 % a v květnu o více než 9 %. Na víně jsou podle ČSÚ 3 dny pracovního volna. K meziročnímu poklesu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel (pokles o 34,8 %), výroba strojů a zařízení (pokles o 13,8 ) a výroba elektrických zařízení (pokles o 12,9 %).

Londýnské letiště ochromily protesty proti „britskému rasismu“

Britská policie zasahuje na letišti City Airport v londýnské části Newham. Provoz tam zcela zablokovali demonstranti, kteří se snaží vyjádřit svůj nesouhlas s „dopadem britského životního stylu na život černošského obyvatelstva, a to všude po světě.“ Letadla jsou z Newhamu přesměrována na Gatwick a Southend. Za akcí stojí podle médií hnutí extremistů Black Lives Matter, které vzniklo v USA v roce 2013. Upozorňuje na policejní násilí, které mělo za následek úmrtí lidí černé pleti (převážně Američanů).

Raiffeisenbank se stala Nejlepší bankou roku 2016

Loni skončila v klání bank Reiffeisen třetí. V životním pojištění je nejlepší v ČR Česká pojišťovna, neživotním Kooperativa pojišťovna. Výzkum agentury Datank posuzuje stovky kritérií z pohledu klienta a na 30 ekonomických ukazatelů. Raiffeisenbank se dokázala s jedinou výjimkou zlepšit ve všech sledovaných ukazatelích. Předchozí 4 roky vítězila ČSOB a Komerční banka, které skončily letos na druhém a třetím místě.

Evropská ochránkyně práv označila práci exšéfa EK Barrosa pro Goldman Sachs za neetickou

Evropská ombudsmanka Emily O’Reillyová považuje za neetické, že portugalský politik, který stál v čele Evropské komise v letech 2004 až 2014, má být poradcem a nevýkonným předsedou mezinárodní divize Goldman Sachs, uvedla banka v červenci. Řešit má důsledky brexitu, a ombudsmanka vidí jako problém jeho veřejnou deklaraci podpory. O’Reillyová vyzvala předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, aby komise oficiálně vyjádřila k věci svůj postoj. Na 62 tisíc v petici lidí žádalo, aby Barroso přišel o svou rentu za služby pro EU, byť dodržel zákonnou lhůtu 18 po měsíců po odstoupení z funkce.

Evropské letecké asociace žádají registraci všech malých dronů v EU

Celkem 10 sdružení aviatiků a leteckých asociací v EU žádá vytvoření registru všech užívaných malých dronů. Předejít tak chce kolizím nejen s jinými roboty, ale i se stroji s lidskou posádkou, uvedli zástupci například Mezinárodního sdružení leteckých dopravců. Díky registraci by podle nich mělo být snadnější  v případě potřeby vystopovat majitele dronu a přinutit je k dodržování předpisů.