Zlaté časy Evropy jsou podle českého exministra zahraničí Schwarzenberga dávno pryč. Evropu bude podle něho určovat francouzský centralismus, který se bude provádět s německou pečlivostí.

Evropská unie stojí kvůli odchodu Velké Británie před politickou katastrofou. Varoval před tím bývalý český ministr a kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg.  Naznačil současně, že po vystoupení Británie budou Unii ovládat Francie a Německo.

„Evropa, kterou bude – ošklivě řečeno – určovat francouzský centralismus, který se bude provádět s německou pečlivostí, mě naplňuje hrůzou,“ uvedl bývalý šéf české diplomacie v rozhovoru pro rakouský Die Presse am Sonntag.

Brexit označil za politickou katastrofu.

Bez Spojeného království bude na Evropskou unii podle Schwarzenberga „smutný pohled“. EU prý bude chybět „anglické myšlení“, které spočívá mimo jiné v „potěšení z protikladného názoru“.

Zlaté časy jsou pryč

„Zlaté časy“ jsou podle Schwarzenberga v Evropě dávno pryč. Kontinent sice podle něj nečeká velká válka, „k menším konfliktům v rámci jednotlivých států ale docházet bude“. Současní evropští politici jsou ve srovnání s Winstonem Churchillem, Konradem Adenauerem či Charlesem de Gaullem jaksi „nudnější“. Důvodem je mimo jiné to, že nadaní lidé v posledních desetiletích směřovali spíše do byznysu než do politiky, míní exministr.

Evropské politiky Schwarzenberg kritizoval také kvůli nedostatečnému zájmu o konflikt na Ukrajině. „Pokud se Rusku podaří nějakým způsobem si Ukrajinu opět podrobit, pak bude jasné, kdo se stane v Evropě hegemonem 21. století,“ varoval.

Schwarzenberg také varoval před Ruskem, které se prý může stát evropským hegemonem.

Kritizoval současně i rakouského kancléře Christiana Kerna a ministra zahraničí Sebastiana Kurze, kteří nedávno požadovali ukončení přístupových jednání s Tureckem. Podle Schwarzenberga šlo z jejich strany pouze o populismus.

Absence moře v Česku

Nechuť českých občanů přijímat uprchlíky přisoudil Schwarzenberg tomu, že Česko je vnitrozemským státem bez přímého přístupu k moři.

„Portugalsko a Česko mají zhruba stejný počet obyvatel. Ale v době, kdy se Portugalci plavili až do Perského zálivu, do Angoly, Mosambiku, Brazílie a Indie, čeští kupci se dostali nejdál do Norimberku, a když byli odvážní, tak do Benátek. To zanechalo následky. A komunistická doba nás znovu zcela uzavřela,“ podotkl Schwarzenberg. (sfr)