Moderní věda již dokázala určit přesný čas pro každou lidskou aktivitu v jakémkoliv věku.

Ideální čas na veškeré lidské činnosti každodenního života pro každý věk spočetl vědec Oxfordské univerzity. Expert na spánek z univerzity v Oxfordu Paul Kelley zveřejnil přesné ideální harmonogramy dne pro vykonávání veškerých běžných činností v závislosti na věku.

Tvrdí například, že mladí lidé by měli začít pracovat až po poledni…

Biologické hodiny a tedy i správné načasování každodenních úkonů se totiž se stárnutím postupně mění.

Dvacátníci si mohou přispat. Ideální doba vstávání je o půl desáté. Do práce by se pak mladí lidé měli pustit až po poledni a končit ve večerních hodinách.

Sexu si mohou mladé ročníky užívat v podstatě kdykoliv, nejlepší je však podle Kelleyho využít odpoledních přírůstků energie.

shutterstock_291629093

Od třicátého do čtyřicátého roku věku se ideální doba probouzení posouvá o přibližně hodinu dopředu. Třicátníkům Kelley také doporučuje užívat si sexu ihned po probuzení. Případní rodiče by si pak měli po obědě užít krátkého odpoledního spánku. Pro zlepšení nočního spánku pak Kelley doporučuje omezit večerní zírání do mobilů nebo tabletů.

Mezi čtyřicátým a padesátým rokem se ideální čas pro intimní chvíle partnerů přesouvá na večerní hodiny. Kelley doporučuje užívat si sexu dokonce těsně před usnutím, orgasmus totiž z těla vyplaví hormon oxytocin a člověka uvolní. Čtyřicátníci by podle britského doktora měli začít pracovat krátce po desáté hodině dopolední.

Starším lidem Kelley rozplánoval daleko detailnější program. Padesátníci by podle něj měli od osmi zahradničit, obědvat dříve a pracovat pouze čtyři hodiny denně.

Všem starším ročníkům také doporučuje provádět intimní partnerské aktivity až těsně před usnutím.

Důchodcům pak expert doporučuje zejména pravidelný jídelníček a procházky.

shutterstock_205645732

 

Kategorie 20 – 29 let  

9:30 – Probuzení: „Vaše bdělost je kontrolována dvěma procesy v mozku. Jeden vás probouzí a druhý uspává,“ vysvětluje Kelley. „Tyto procesy vyvažují hormony melatonin (spánkový hormon) a orexin (hormon bdělosti). U dvacetiletého člověka množství orexinu nepřesáhne množství melatoninu až do pozdního rána.“

10:00 – Káva: Existuje pádný důvod, proč mladí lidé často nesnídají. Nemají totiž ráno hlad. „Dvě hodiny po probuzení jsme ve stádiu známém jako spánková setrvačnost,“ tvrdí Kelley. „Neprobíhá dostatek metabolických procesů na to, aby v těle vznikla potřeba jídla.“ Kofein z kávy však tuto setrvačnost dokáže setřást.

12:00 – Začátek práce: Šéfy to sice nepotěší, ale v tomto věku jsou lidé nejproduktivnější v poledne.

15:00 – Sex: Libido dvacetiletého člověka může vyvolat touhu po sexu v jakoukoliv denní dobu. Nejvhodnější je toho využít při odpoledním nárůstu energie.

15:30 – Oběd: Po pozdním začátku dne člověk podle Kelleyho nepotřebuje jídlo až dosud. „Evropský koncept velkého oběda platí nejvíce pro dvacátníky. V tuto dobu potřebují nejvíce paliva pro svou koncentraci.“

17:00 – Cvičení: Fyzické výkony jsou v této věkové skupině nejlepší mezi třetí a šestou hodinou odpolední. Plíce v tuto doubu fungují o 18 procent efektivněji.

20:00 – Konec práce: Dvacetiletý člověk dosáhne vrcholu mentální soustředěnosti na začátku večera.

20:30 – Sledování televize, odpočinek u obrazovky: „Nejlepší je hledět do obrazovky brzy večer, dokud je mozek stále soustředěný z práce,“ uvedl Kelley.

21:30 – Večeře

22:00 – Studium: Kelleyho výzkum dokázal, že mladí lidé vykazují nejvyšší hodnoty kreativního myšlení až v pozdních večerních hodinách.

shutterstock_54070885

Kategorie 30 – 39 let

8:10 –  Probuzení: „Mezi dvacítkou a třicítkou je poměrně veliký skok,“ tvrdí Kelley. „Mozek, plíce a svaly zestárly a vaše biologické hodiny se posouvají dopředu, aby maximalizovali čas, kdy je tělo v pozoru.“

8:20 – Sex: Sluneční světlo zvyšuje hodnoty testosteronu u obou pohlaví. Soulož je ideální v tuto dobu.

8:40 – Snídaně: Vyhněte se slazeným nebo škrobeným pokrmům, které zvyšují hodnoty cukru v krvi.

10:40 – Začátek práce: Množství hormonu kortizol dosahuje svého vrcholu a mozek třicetiletého člověka je v tuto dobu nejsoustředěnější.

14:10 – Oběd: Ideální je pokrm bohatý na proteiny. Pokud bude oběd zkonzumován příliš pozdě, tělo začne odebírat glukózové rezervy a člověk se cítí podrážděně.

15:40 – Odpolední spánek: Pokud jste rodič, kterému chybí spánek, toto je ideální doba na dvacetiminutového šlofíka.

18:40 – Konec práce: Ukončení práce brzy podvečer znamená nejlepší využití koncentrace a energie získané z odpoledního oběda.

19:00 – Cvičení: V této fázi života svaly stále pracují lépe na konci dne, kdy jsou plně rozehřáté.

19:45 – Socializace: „V tuto dobu se člověku zlepší nálada a kapacita na přemýšlení a komunikaci je nejvyšší z celého dne,“ uvádí Kelley.

20:10 – Večeře: Třicetiletý člověk potřebuje podle Kelleyho jídlo přibližně 90 minut po ukončení práce. Toto je také správný čas na vypití lehkého drinku. Játra v tomto věku zpracují alkohol efektivně.

22:00 – Sledování televize, odpočinek u obrazovky: „Omezení zírání do umělého světla však zlepší váš spánek,“ varuje Kelley.

23:40 – Spánek: V tomto věku je nutný takzvaný regenerační spánek, který utříbí vzpomínky a zvýší pozornost na další den.

shutterstock_251602948

Kategorie 40 – 49 let

7:50 – Probuzení: „Váš probouzecí cyklus ve čtyřiceti letech poráží cyklus spánkový daleko dříve,“ vysvětluje Kelley.

8:20 – Snídaně: V tomto desetiletí se v noci často převalujete a spálíte tak hodně energie. Pokrm bohatý na vlákninu spolehlivě doplní palivo.

8:45 – Procházka: Napumpuje krev do ospalých svalů. Fyzická aktivita po ránu je nutná k tomu, aby končetiny s rostoucím věkem neochabovaly.

10:20 – Začátek práce: Spánková setrvačnost již polevila.

10:45 – Káva: Na začátku dne je čtyřicetileté tělo plné kortizolu, doplnění kofeinu je tak doporučováno až později.

13:50 – Oběd: „Najíst se později je prospěšné, překlenete tak odpolední pokles energie,“ tvrdí Kelley.

15:30 – Domácí práce: Koordinace rukou a očí je v tuto dobu na nejvyšší úrovni a riziko zranění klesá.

18:20 – Konec práce: Dokončení povinností v podvečer umožňuje naplno využít energie získané odpoledním obědem.

19:50 – Večeře: Jídlo před osmou hodinou dodá tělu maximální čas na trávení před spánkem.

22:20 – Sex: „Soulož uvolní oxytocin, který podporuje odpočinek,“ míní Kelley.

23:30 – Spánek: Nejvhodnější je ulehnout ještě před půlnocí. Zvýšíte tak délku regeneračního spánku.

shutterstock_124730002

Kategorie 50 – 59 let

7:00 – Probuzení: V padesáti se spánkové cykly mění rychle a mozek stráví pouze pár minut v nejhlubší fázi spánku.

7:30 – Snídaně: Metabolismus je o pět procent pomalejší než ve 40, doplnění paliva ve správný čas je tak klíčové k funkci stárnoucím svalů.

8:00 – Zahradničení: „Ranní světlo je ideální na regulaci vaši biologickým hodin a podporu všech biologických procesů od trávení po kontrolu teploty,“ tvrdí Kelley.

9:30 – Začátek práce: Koncentrace je v tuto dobu na nejvyšší úrovni.

13:00 – Oběd: Pořádné jídlo je lepší nyní než večer. „Protože padesátiletý člověk vstává dříve, měl by se také dříve najíst.“

14:00 – Odpolední spánek: „Existuje pádný důvod, proč se většina autonehod stane po druhé hodině odpolední,“ vysvětluje Kelley. „Většina lidí v tomto věku totiž trpí únavou způsobenou poklesem cukru v krvi.“

17:30 – Konec práce: V padesáti člověk častěji trpí krátkými výpadky paměti nebo koncentrace. Je tedy lepší práci dokončit dříve.

18:00 – Večeře: V tomto věku je pravidelná strava klíčová pro uchování nízkého cholesterolu a snížení pravděpodobnosti srdečních chorob.

21:30 – Vypnutí televize: Omezení času stráveného před televizí může významně snížit riziko vzniku artritidy.

22:00 – Sex: Kvůli nabitému ránu je lepší soulož načasovat na pozdní večer.

22:30 – Spánek: „Ujistěte se, že v ložnici je pořádná tma a chladno,“ doporučuje Kelley.

shutterstock_71096860

Kategorie 60 – 69 let

6:30 – Probuzení: „Tělo si je vědomo výhod, které skýtá sluneční světlo, a proto přirozeně vstává brzy stejně jako v dobách dětství,“ vysvětluje Kelley. „Brzké vstávání znamená správné naplánování zbytku dne.“

7:00 – Snídaně: Pro získání energie brzy ráno zkuste borůvky. Ty totiž aktivují enzym eNOS, který zlepšuje průtok krve a kyslíku do mozku.

8:00 – Cvičení: Jóga nebo venkovní Pilates mohou spolehlivě rozehřát celé svalstvo.

9:00 – Začátek práce: „V 60 se biologické hodiny obrátí zpět ke klasickému dennímu režimu,“ tvrdí Kelley. „Kreativní synapse v mozku jsou nyní nejaktivnější.“

10:00 – Káva: Šedesátníci patří mezi největší závisláky na kávě. Nejlepší je ji konzumovat přibližně uprostřed dne.

12:30 – Oběd: Tato věková skupina má chuťové buňky nejcitlivější mezi jedenáctou a třináctou hodinu. Jídlo tak bude v tuto dobu nejchutnější.

13:30 – Domácí práce: V 60 má člověk nejvíce energie na začátku odpoledne. Zrak je v tuto dobu také nejlepší.

14:00 – Odpolední spánek: „Toto dodržujte, jen pokud jste unavení,“ doporučuje Kelley. „Předtím však vypijte šálek kávy, abyste se probudili čilí.“

17:00 – Konec práce: Pokud stále pracujete, běžte domů, než vám dojde energie.

18:30 – Večeře: Pravidelnou večeří zamezíte riziku srdečních problémů a špatnému stravování.

19:30: Socializace: „Zapojení do společnosti může být v tomto věku obrovsky výhodné. Brzký večer představuje rovnováhu mezi bdělostí a nízkými úrovněmi stresu.

20:00 – Sex: Tělo bude po večeři zaplavené oxytocinem, který se během orgasmu vyplaví.

21:00 – Čtení: Mentální stimulace před usnutím připraví mozek na formování vzpomínek během spánku.

22:00 – Spánek: Spánkový hormon melatonin v tomto věku dosahuje po desáté hodině nejvyšších hodnot.

Chůze shutterstock_104960423

Kategorie 70 – 79 let

6:00 – Probuzení: „Všechny biologické procesy přirozeně začínají o půl hodiny dříve,“ tvrdí Kelley.

6:30 – Snídaně: Výzkumníci tvrdí, že staří lidé z brzkých snídaní profitují nejvíce. Jídlo hned po probuzení nastartuje zpomalený metabolismus.

7:30 – Cvičení: Ranní procházka je důležitá. Probudí totiž všechny valy v těle.

8:30 – Začátek práce: Pokud máte na starosti nějaké administrativní úkoly, dokončete je nyní.

10:00 – Svačina: V 70 tělo spotřebovává své zásoby energie rychleji, proto je důležité dát si malou svačinu.

11:00 – Čtení: „V tuto dobu je starší mozek nejsoustředěnější,“ potvrzuje Kelley.

12:00 – Oběd: Případně také poslední káva dne. Kofein se totiž v tomto věku absorbuje až o třetinu pomaleji.

14:30 – Odpolední spánek: Podle expertů může dvacetiminutový šlofík uprostřed dne u starších lidí zvýšit kvalitu nočního spánku.

16:00 – Dokončení práce: Koncentrace opadá, doporučuje se ponechat všech náročnějších úkolů.

17:00 – Další procházka: „Denní světlo může člověku dodat dostatek energie na večer, aniž by narušilo cenný spánek,“ míní Kelley.

18:00 – Večeře: Dřívější jídlo dodá starému tělu dostatek času na trávení a snižuje riziko pálení žáhy.

19:00 – Sledování televize: Oči a mozek jsou velice citlivé na modré světlo. Doporučuje se omezení sledování televize na maximálně jednu hodinu před spaním.

20:00 – Sex: „Milování před spaním vám pomůže s usínáním,“ uvádí Kelley.

21:30: Spánek: Zdravý sedmdesátník se v noci může i několikrát probudit kvůli přirozeně slabému spánkovému cyklu. Lepší je proto usínat dříve.

(red)