"To co píšou v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák," prohlásil Babiš,

Ministr financí Andrej Babiš měl ve Varnsdorfu zpochybnit existenci romského koncentračního tábora v Letech a jeho roli v genocidě Romů za 2. světové války.  Ve skutečnosti šlo pouze o pracovní tábor, nechal se slyšet Babiš. „Považuji za naprosto nepřijatelné, aby ministr vlády ČR zpochybňoval holokaust,“ reagoval předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

„Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ pronesl Babiš na předvolebním mítinku v severočeském Varnsdorfu.

„Pokud něco takového opravdu řekl, doporučoval bych Andreji Babišovi, aby si zajel do Let a seznámil se s historickými fakty, jak nacisté a ti kdo jim pomáhali, různými metodami zabíjeli Romy. Pak by se měl zastydět, omluvit a už nešířit takové blbosti,“ komentoval Babišovy výroky premiér Bohuslav Sobotka.

Bělobrádek: Tábor v letech byl součástí romského holokaustu, na který se od roku 1942 vztahovala stejná pravidla, jako na holokaust židovský.

Babiš později řekl, že jeho slova byla vytržena z kontextu.

„Špatně jsem se vyjádřil, nemám problém se omluvit. Samozřejmě odsuzuji holokaust, koncentrační tábory,“ řekl v pátek Babiš.

„Můj známý, majitel jedné české firmy, mi vyprávěl, že za komunismu Romové chodili do práce a taky mi říkal, že Lety byly pracovní tábor a od roku 1942 internační tábor,“ dodal Babiš.

„Jistě se dá výrok vytrhnout z kontextu, dá se zkomolit. Vysvětlení pana Babiše mi ale přijde dost slabé, doufám, že ho rozvine a skutečně odmítne podporu anticiganismu,” reagoval šéf lidovců Pavel Bělobrádek

„Tábor v letech byl součástí romského holokaustu, na který se od roku 1942 vztahovala stejná pravidla, jako na holokaust židovský,“ upřesnil Bělobrádek.

Europoslanec Pospíšil: Člen vlády zlehčuje nacistické zločiny.

„Slova, že v Letech šlo jen o tábor pro lidi, kteří odmítali pracovat, jsou cynickou urážkou zavražděných a mučených a všech obětí a jejich rodin,” zdůraznil předseda lidovců.

„Zajeďte do tábora v Letech a k hrobu dětí v Mirovicích. Je tam asi 100 jmen s narozením i úmrtím. Že by se upracovaly k smrti?” vzkázala ministru financí sociálně demokratická ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Výrok Babiše, že tábor v Letech nebyl koncentrák, ale „jen“ pracovní tábor, je ze slovníku extremistů. Člen vlády zlehčuje nacistické zločiny,” odsoudil Babišova slova europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Babiš promluvil ve Varnsdorfu v rámci předvolební cesty do Šluknovského výběžku, který nechvalně proslul napětí mezi Romy a většinovou populací.

Do romského Tábora v Letech u Písku bylo od srpna roku 1942 do května 1943 deportováno 1 309 osob. Asi čtvrtina pobyt nepřežila, asi polovina vězňů byla transportována do vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi. Pouze zbývající čtvrtina vězňů byla propuštěna nebo uprchla.

(bož)