Návrh na zákaz podnikání členům vlády podpoří ČSSD a KDU-ČSL ve Sněmovně i přes odpor členů hnutí ANO. Ti ho považují za jasný útok na svého předsedu a ministra financí Andreje Babiše. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek přesto nevidí spor jako důvod k zániku vládnoucí koalice.

„Takzvaný ‚lex Babiš‘ podle nás by měl omezit vstup do politiky lidem, kteří něco vlastní, kteří něco dosáhli v životě,“ uvedl Faltýnek podle ČT. „Ekonomice se daří, daně se vybírají, takže já věřím tomu, že toto volební období dotáhneme úspěšně do konce,“ dodal.

Návrh by například členům vlády pod hrozbou sankcí zakazoval vlastnit média, konkrétně televizní a rozhlasové stanice a periodický tisk.

Zároveň má pod hrozbou sankce zamezit, aby firmy s vlastníkem působícím ve vládě ČR dostávaly nenárokové státní dotace a investiční pobídky.

Pokud politik bude vlastnit více než čtvrtinový podíl, nebude se smět jeho firma ani ucházet o veřejné zakázky.

Politici by navíc odevzdávali při vstupu do politiky majetková přiznání. Oznámení by se podávala na do centrálního registru pod správou ministerstva spravedlnosti.

Sněmovna by mohla novelu schvalovat již na své zářijové schůzi.

Zákon o střetu zájmů může značně omezit podnikání ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který je navíc majitelem mediální společnosti MAFRA. Sociální demokraté už dříve slíbili, že chtějí zákon uvést do praxe v co možná nejpřísnější podobě.

„U dotací záleží pouze na rozhodnutí příslušného státního orgánu, zda dotaci poskytne. A reálně hrozí, že úředník přihlédne k tomu, že jde o firmu ovládanou nebo vlastněnou členem vlády. To je nežádoucí a nepřípustné,“ uvedl autor části návrhu, opoziční poslanec Martin Plíšek (TOP 09).

Vztahy ve firmách by ministr musel upravit do 60 dnů od nástupu do funkce. Pokud by tak neučinil, hrozilo by mu, že přijde o zisk z dané firmy, nebo nebude moci využívat svých hlasovacích práv.

Novinky by měly po schválení úprav platit nejdříve od příštího volebního období. „Mně je to jedno. Pokud mají pocit, že musí dělat zákony proti Babišovi, tak mně to v kampani jenom pomůže,“ řekl Babiš na toto téma.

Zároveň ale uvedl, že o podnikání v médiích by přišel nerad. „Jsem s tím spokojený. Nebudu celý život v politice a média jsou zajímavá, je tam potenciál. Je to byznys, který se mění a vydělává peníze,“ dodal Babiš. (hej)