Podle náčelníka Generálního štábu Josefa Bečváře ukazují současné konflikty ve světě na důležitost domácího obranného průmyslu,

Náčelník Generálního štábu Armády ČR, armádní generál Josef Bečvář, navštívil kopřivnickou automobilku Tatra Trucks a zbrojovku Tatra Defence Vehicle. Podle Bečváře ukazují současné konflikty ve světě na důležitost domácího obranného průmyslu, protože v krizových situacích nelze plně spoléhat na dodávky ze zahraničí.

Na úvod návštěvy proběhla prezentace aktuálních projektů automobilky Tatra Trucks pro Armádu ČR s navazující diskusí. Kopřivnická automobilka v současnosti pracuje na splnění dodávek několika desítek speciálních podvozků pro zbraňové systémy i logistická vozidla na střední platformě T-810 i na těžší platformě T-815.

Po prezentaci následovalo seznámení s aktuálním portfoliem techniky pro bezpečnostní složky, která se v Kopřivnici vyrábí. Na akci byly předvedeny formou statistických i jízdních ukázek policejní verze obrněnce TITUS, dílenské vozidlo TATRA 8×8 s pancéřovanou čtyřdveřovou kabinou, valník TATRA FORCE 6×6 v provedení pro Armádu ČR, podvozek TATRA FORCE 8×8 PRAM pro přepravu 120 mm minometů či hasičská cisternová stříkačka TATRA FORCE 6×6 CAS 30.

Odolnost tatrovek dokládala i vystavená pancéřovaná kabina po balistických zkouškách. Schopnost podvozku TATRA nést i těžké zbraňové systémy demonstrovala modernizovaná samohybná houfnice DANA M1.

Vedle produktů automobilky Tatra Trucks se velitelskému sboru Armády ČR prezentovala i technika vyráběná ve zbrojovce Tatra Defence Vehicle: kolový obrněný transportér Pandur II 8×8 s dálkově ovládanou věží TURRA 30 a další verze Panduru vyzbrojená těžkým minometem.

Na závěr návštěvy si náčelník generálního štábu s doprovodem prohlédl i výrobní linky obou kopřivnických podniků se slovem Tatra v názvu.

Náčelník Generálního štábu Armády ČR, armádní generál Josef Bečvář, navštívil v doprovodu dalších funkcionářů Ministerstva obrany ČR a Armády ČR  kopřivnickou automobilku Tatra Trucks a zbrojovku Tatra Defence Vehicle (31. 8. 2016).

Náčelník Generálního štábu Armády ČR, armádní generál Josef Bečvář, navštívil v doprovodu dalších funkcionářů Ministerstva obrany ČR a Armády ČR kopřivnickou automobilku Tatra Trucks a zbrojovku Tatra Defence Vehicle (31. 8. 2016).

„Současné konflikty ukazují důležitost domácího obranného průmyslu, protože v krizových situacích nelze plně spoléhat na dodávky ze zahraničí. Podvozky Tatra slouží v armádě spolehlivě již od 1. republiky a dnešní návštěva v Tatře mě přesvědčila, že tomu tak bude i do budoucna,“ uvedl náčelník Generálního štábu Armády ČR, armádní generál Josef Bečvář.

„I když většina produkce Tatry směřuje na export, Armáda ČR je pro nás referenčním a váženým uživatelem našich produktů. Jsme připraveni nadále plnit naši roli strategického dodavatele podvozků, na kterých je postaven vozový park Armády ČR,“ zdůraznil generální ředitel Tatra Trucks Martin Bednarz.

„Stejně jako v jiných vyspělých státech NATO, i v ČR má armáda výhodu silného domácího dodavatele a tedy i nezávislosti na importu ze zahraničí u klíčové automobilní techniky,“ podotkl Bednarz.

Tatra loni vyrobila více než 800 vozidel

Akciová společnost Tatra Trucks převzala v roce 2013 kopřivnickou automobilku a po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Vedle standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům klienta. Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu.

Ke konci roku 2015 zaměstnávala Tatra Trucks 900 kmenových zaměstnanců v mateřské společnosti a 610 ve dvou dceřiných společnostech zaměřených zejména na slévárenství a kovárenství. Na konci roku 2014 byl zahájen prodej nové generace vozů TATRA PHOENIX Euro 6.

V roce 2015 společnost Tatra Trucks vyrobila 858 vozidel.

Spolupráce na vozidle TITUS

Tatra Defence Vehicle se specializuje na výrobu, generální opravy a modernizace převážně obrněných a speciálních vozidel pro domácí i zahraniční zákazníky, například vozidla PANDUR II 8×8, tanky, vozidla typu Land Rover.

Se společností Tatra Trucks bude spolupracovat na výrobě obrněného vozidla TITUS.

Z hlediska českého obranného průmyslu je společnost významná i tím, že jde za posledních 25 let o první zcela nový podnik tradičního obranného průmyslu, který v ČR vznikl. (sfr)