Evropská komise oznámila, že má jednomyslný mandát 28 členských zemí EU k uzavření dohody o volném obchodu se Spojenými státy (tzv. TTIP, tedy Transatlantic Trade and Investment Partnership). Reagovala tak na nedělní slova německého vicekancléře Sigmara Gabriela, podle něhož jednání o TTIP zkrachovala. Bílý dům vzápětí potvrdil, že zájem USA o hospodářské partnerství s unií stále trvá. Francie ale naopak TTIP oficiálně odmítla a žádá její zastavení.

Mluvčí EK reagoval na tvrzení německého ministra hospodářství a vicekancléře vyjádřením, že „míč je stále ve hře“. „Ačkoliv budou jednání ještě nějakou dobu trvat, komise činí neustále pokrok ohledně vyjednávání podmínek TTIP,“ uvedla komise s tím, že dohodu má stále v plánu podepsat ještě letos.

Podobně se vyjádřil také Washington. „Bude zapotřebí absolvovat ožehavá jednání, ale prezident a jeho tým jsou odhodláni to udělat,“ citovala agentura Reuters mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta.

TTIP je považována za jeden ze stěžejních projektů prezidenta Baracka Obamy, jehož poslední funkční období však již brzy skončí. Co se bude poté dít se zónou volného obchodu nikdo netuší, mezi její kritiky patří totiž Hillary Clintonová i Donald Trump. A jeden z nich Obamu příští rok v čele Ameriky nahradí.

Důvěra v úspěch TTIP poslední týdny výrazně klesá. Německý vicekancléř Sigmar Gabriel (SPD) koncem minulého týdne uvedl, že poté, co EU odmítla některé požadavky Spojených států, jednání o dohodě „de facto“ zkrachovala.

Proti němu se okamžitě postavila přední německá průmyslová sdružení, která jeho slova označila za „udivující“ důsledek sporů uvnitř německé vlády a rivality politiků před volbami příští rok na podzim.

Gabrielovo tvrzení odmítla okamžitě i kancléřka Angela Merkelová.

Plánovaná a ostře sledovaná obchodní dohoda by měla odstranit zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA, a vytvořit vůbec největší zónu volného obchodu na světě.

Podle obou stran Atlantiku přinese TTIP hospodářskou prosperitu Americe i Evropě. Přestaly by například platit celní poplatky a regulatorní omezení. Jednání se nicméně vedou již více než 3 roky. Sporný je například bod ochrany investorů, na kterou mají USA a EU zcela rozdílné názory.

No-TTIP-Jess-Hurd-3

Kritiku si ještě před svým vznikem vysloužila dohoda kvůli údajné netransparentnosti a možným negativním dopadům na zemědělství a životní prostředí. Strach mají kritici také z ještě většího růstu vlivu velkých koncernů. EK proto zpřístupnila řadu materiálů k jednáním.

Ministři obchodu EU budou jednat o problému v Bratislavě 22.září. Mnozí politici nicméně přiznávají, že vyjednávání jsou náročná a velmi složitá, a dokud nenastane shoda ve všech směrech, nedojde k domluvě ani v dílčích oblastech vzájemného obchodu USA a EU.

Mluvčí EK Margaritis Schinas  k tomu poznamenal, že komise je i přes problémy pevně odhodlaná uzavřít dohodu ještě letos, „ne však na úkor evropské bezpečnosti, zdraví, sociálních norem a norem o ochraně dat, či evropské kulturní rozmanitosti“.

Vyjednávání, která vede  EK stále i za Británii, podle něho nyní vstupují do zásadní fáze, kdy jsou na stole návrhy většiny kapitol a rýsuje se již podoba budoucí smlouvy.

Francie nicméně hodlá v září požádat EK, aby jednání o TTIP zastavila. Oznámil to dnes státní tajemník francouzského ministerstva zahraničního obchodu Matthias Fekl.

„Politická podpora Francie k těmto jednáním již neexistuje,“ řekl tajemník podle agentury AFP rozhlasové stanici RMC. (hej)