Soudkyně zastavila trestní stíhání proti skupině Ztohoven za vyvěšení trenýrek na Hradě kvůli obavám z totalitních praktik. Podle ní by se trestní stíhání umělců mohlo stát nebezpečných precensem, který by mohl hraničit s totalitním režimem a ohrožením svobody slova a politického názoru.

Vyplynulo to ze soudního usnesení. Obvodní soud Prahy 2 rozhodl minulý týden o tom, že trojice výstředních umělců bude potrestána maximálně za přestupek.

Jeho následkem byla loni v září obměna prezidentovy osobní ochranky a zpřísnění bezpečnostních opatření návštěvníků Pražského hradu. Mluvčí Miloše Zemana tehdy hovořil o fašizaci pražské kavárny.

Původně skupina Ztohoven čelila obvinění z krádeže, poškození cizího majetku, a výtržnictví. Soudkyně všechna obvinění odmítla. Poškození břidlicové střechy Hradu jejich vinou nebylo prokázáno.

Filip Crhák, Matěj Hájek a David Hons tak poškodili podle soudu jen lanko, kterým byla upevněna na střeše standarta. Tím, že vnikli v přestrojení za kominíky na střechu, sundali standartu a vyměnili za červené trenýrky, se prý nedopustili krádeže, protože neměli v úmyslu si ji ponechat.

„Z provedených důkazů nevyplývá, že by se jednání obžalovaných nějak dotklo občanů této republiky,“ uzavřela soudkyně podle iDnes poslední obvinění z výtržnictví, které podle ní předpokládá negativní vztah ke společnosti.

Rozhodnutí není zatím pravomocné.

Výrok soudu je přitom téměř totožný s obhajobou trojice známých recesistů a provokatérů, které policie zadržela a obvinila ihned po činu.

Právník umělecké skupiny trestní kvalifikaci okamžitě zpochybnil. Mluvil o střetu s právem na svobodný projev, v případě krádeže by podle něj bylo nutné prokázat záměr obohatit se a způsobit škodu.

V minulosti se skupina proslavila například „propašováním“ atomového výbuchu do vysílání ČT či úpravou pražských semaforů a pozměňováním občanských průkazů. (hej)