Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Kim Dotcom bude na YouTube živě vysílat vlastní soudní proces

Soudce na Novém Zélandu překvapivě umožnil obžalovanému při procesu přímý přenos ze sodní síně skrze videoportál YouTube. Jedná se totiž o známého internetového podnikavce, který si říká Kim Dotcom. Zakladatel legendárního serveru Megaupload čelí v USA obvinění z porušování autorského práva, vydírání a praní peněz. Na internetu více než milionu uživatelů umožňoval stažení hudby a filmů zdarma. Dotcom je původem z Německa a žije v současnosti na Novém Zélandu, který jej zatím do USA nevydal. Soud naopak uznal, že se v jeho případě jedná jednoznačně i o veřejný zájem. Proces se táhne již několik let, jeho přenos by měl začít ve středu.

Na 100 tisíc imigrantů v Německu pracuje za méně než 1 euro na hodinu

Minimálně 100 tisíc imigrantů v Německu pracuje na černo, v nevyhovujících podmínkách a za dumpingové ceny. Většina z nich dostává plat kolem 80 centů na hodinu, neplatí daně ani povinné sociální pojištění, vyplynulo z průzkumu stanice NDR Info v Hamburku, Dolním Sasku, Berlíně a Sasko-Anhaltsku. Podle předchozí linecké univerzitní analýzy získalo od pochybných zprostředkovatelů práci až 30 % z 1,1 milionu letošních imigrantů. Ti se rekrutují i z řad uprchlíků, za vyjednání ubytování v Německu a nelegální práce požadují i polovinu platu.

Británie zakázala vysílání televizní reklamy na rum Kapitán Morgan

Podle organizace Alcohol Concern, která se zabývá problémy s alkoholem ve společnosti, reklama zneužívá důvěry lidí. Ve videu tančí muž v davu na staré pirátské lodi, obličej má překrytý obrázkem kapitána Morgana z etikety na láhvi s alkoholem. Končí záběrem na rum a výzvou: Žij jako kapitán. Ve zdůvodnění zákazu se praví, že spot vyzývá k nezodpovědnosti a nepřímo se v něm říká, že pití alkoholu přispívá k vyšší popularitě a úspěchům jednotlivce, a že jeho sociální příležitosti jsou přímo závislé na konzumaci alkoholu. Firma Diageo, která rum vyrábí, se brání tím, že alkohol je k vidění až na samotném konci reklamy spolu s výzvou k zodpovědnému pití, a předchozí obsah s ním přímo nesouvisí.

Stát odkoupí za 10 milionů poslední český funkční remorkér Beskydy

Se soukromým majitelem již uzavřel předběžnou smlouvu, uvedla Česká televize. Kvůli dlouhodobému suchu byl provoz lodi kotvící v Děčíně ztrátový a hrozilo její odstavení. Remorkér Beskydy je poslední lodí svého druhu v ČR, která je ještě v provozu. Podobně silných remorkérů určených k přetahování těžce naložených lodí přes obtížné úseky původně v ČR po řekách jezdilo 12. Kolesový motorový remorkér původní české konstrukce pochází z roku 1956. Děčín, Ústecký kraj a Praha, jej navrhovaly prohlásit za kulturní památku.

Obyvatelé ČR platí za nákupy kartou pětkrát častěji než před 10 lety

V ČR loni proběhlo 581 milionů platebních transakcí za použití platební karty. Při jedné platbě v obchodech v průměru utratili zákazníci 770 korun. To je celkem pětkrát více než před 10 lety. V roce 2006 se v ČR uskutečnilo 117 milionů platebních transakcí s průměrnou částkou 1144 Kč. Za posledních deset let kartou zaplatili obyvatelé ČR dohromady 2,5 bilionu korun, uvedla Česka bankovní asociace. Největší podíl domácích bezhotovostních plateb, asi 67 %, tvoří bezkontaktní platby. Přes internet proběhne každá 50. platba.