Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že sociální demokraté dávají přednost snížení daně z přidané hodnoty (DPH) spíše u potravin než u točeného piva. Ministr financí Andrej Babiš chce příští týden navrhnout snížení DPH u piva z 21 na 15 %. 

Sobotka již dříve podle svých slov avizoval, že dává přednost snížení daně u základních potravin jako je chleba či maso. „Myslíme si, že snížení DPH u piva může klidně počkat,“ řekl premiér s tím, že Babišova varianta by stát přišla dráž.

ČSSD podle Sobotky trvá na svém plánu na snížení DPH u potravin na 10 %, což zahrnula do svého programu pro další volby.

Snížení DPH u piva navrhoval předseda ANO Babiš již na jaře v souvislostí s elektronickou evidencí tržeb.S nápadem jako takovým přišel někdy v lednu.

Snížením daně chce údajně pomoci snížit finanční zátěž restauracím po zavedení EET do praxe. Návrhem reagoval i na stížnost

Vláda rozhodnutí odložila na dobu, kdy se bude moci rozhodovat i s ohledem na výsledky letošního výběru DPH v ČR.

Babiš chtěl hned začátkem letošního roku prosadit přeřazení točeného piva a nealkoholických nápojů v rámci restauračních služeb do 2. snížené sazby DPH.

ČSSD poté navrhla převést do 10% sazby základní potraviny.

KDU-ČSL byla proti změnám v DPH. ODS a TOP 09 tehdy uvedly, že Babišův záměr je populismus a začátek předvolební kampaně.

Česko má v současnosti 3sazby DPH. Základní je 21 %. Snížená 15 % platí pro potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městskou dopravu a ubytovací služby.

Druhá snížená sazba je 10 %. Ta se uplatňuje na dětskou výživu, léky, knihy a suroviny určené k výrobě potravin pro těžké alergiky.

(hej)