Pouze 42 % občanů Německa si přeje, aby Angela Merkelová nadále zastávala post předsedkyně federální vlády. Více než polovina Němců si výslovně nepřeje její v pořadí již 4. funkční období. Všeobecné volby přitom v Německu proběhnou příští rok.

Merkelová svou opětovnou kandidaturu za vládnoucí unii zřejmě potvrdí až na jaře příštího roku. Původně přitom své záměry chtěla podle listu Der Spiegel oznámit již letos na jaře.

Důvodem několikerého odkladu zveřejnění plánů na další funkční období stojí údajně migrační krize a spory mezi vládnoucími stranami CSU a CDU.

Šéfku německé vlády dlouhodobě ostře kritizuje například bavorský premiér a šéf CSU Horst Seehofer. Ten jí vytýká, že v podstatě vyzvala běžence, aby se z Maďarska přesunuli do Německa, takže Bavorsko je teď přílivem přistěhovalců přetíženo.

Merkelové mateřská křesťansko demokratická CDU jí podle Spiegelu vyslovila plnou podporu. Nicméně ze strany CSU (Křesťansko sociální unie) si jistá být nemůže. Vedení strany se rozhodlo případnou podporu Merkelové vyslovit až poté, co potvrdí sama svou kandidaturu. Sama Merkelová v rozhovoru pro ARD v neděli večer řekla, že svou kandidaturu „oznámí v pravý čas“.

V prosinci kancléřku čeká kongres CDU, kde se bude rozhodovat o tom, jestli zůstane v následujících dvou letech předsedkyní strany.  Křesťanští demokraté jsou navíc podle Weltu oslabení před nastávající volební kampaní nesoudržností uvnitř strany a spory v jejím vedení. Na vině jsou opět uprchlíci.

Mezi příznivci vládnoucí unie v Německu další působení Angely Merkelové v úřadu přeje 70 % dotázaných v průzkumu agentury Emnid. Více než 20 % jich je pak proti.

Merkelová vládne Německu třetí volební období, příští rok oslaví 12 let ve funkci. Její podpora se v létě snížila po červencové sérii útoků na různých místech Německa, v nichž figurovali migranti.

Jen loni přišel do Německa zhruba milion běženců, a mnozí tuto vlnu přičítají vstřícné migrační politice Merkelové.

Pokud by přesto zůstala kancléřkou i po podzimu 2017, mohla by případně překonat rekord strávený v úřadě, který drží Helmut Kohl. Jako kancléř působil 16 let, v letech 1982 až 1998. (hej)