Ženy potřebují více spánku než muži. Ve srovnání s opačným pohlavím trpí ženy při spánkové deprivaci vážnějšími psychickými i fyzickými problémy.

Ženy potřebují více spánku než muži. Ve srovnání s opačným pohlavím trpí ženy při spánkové deprivaci vážnějšími psychickými i fyzickými problémy. Uvedla to studie amerických výzkumníků z univerzity Duke.

Kromě dalšího důvodu si připsat pro polovinu populace by mohla nová zjištění podnítit také další zdravotní výzkumy. Z těch by pak mohla vzniknout doporučení pro ženy, čelící ohrožení srdečních onemocnění nebo depresí a dalších psychologických problémů.

Studii vedl spánkový expert Michael Breus. Podle něj je hlavní příčinou různé doporučené doby spánku pro muže i ženy jejich schopnost vypořádat se s nedostatkem odpočinku.

„Zjistili jsme, že po ránu jsou ženy naštvanější, trpí depresemi a stavy nevraživosti častěji než muži,“ řekl Breus.

Další výzkumy pak ukazují, že spánková deprivace vede k vyššímu riziku srdečním onemocnění, krevních sraženin, mozkové mrtvice nebo psychologickým problémům.

Někteří experti však věří, že hlavní roli zde hraje spotřeba mentální energie přes den. Ženy podle nich prostě využívají mozek ve větší míře než muži.

„Jednou z hlavních funkcí spánku je umožnit mozku si odpočinout. Během hlubokého spánku se prefrontální kortex, zodpovědný za myšlení a pamět, odprostí od smyslů a začne odpočívat,“ tvrdí další spánkový expert Jim Horne. „Čím více během dne využíváte mozek, tím více odpočinku, a tedy i spánku, bude potřebovat.“

Ženy se často věnují více věcem najednou, proto využívají mozek intenzivněji než muži. Nejde však o čistě mezipohlavní rozdíly.

„Pokud má muž náročné zaměstnání se spoustou komplikovaných rozhodnutí, bude také potřebovat více spánku. Ačkoliv pravděpodobně stále ne tolik, co žena,“ dodal Horne.

Nová studie je dalším příspěvkem do rostoucího počtu výzkumů o důsledcích spánkové deprivace. Jiná letošní studie tvrdí, že nedostatek spánku způsobuje rychlejší stárnutí kůže.

Další výzkumy pak ukazují, že spánková deprivace vede k vyššímu riziku srdečním onemocnění, krevních sraženin, mozkové mrtvice nebo psychologickým problémům.

Průměrný dospělý člověk vyžaduje od 7 do 9 hodin spánku každý den. Až čtyři pětiny populace však uvádějí, že tuto kvótu nesplňují. Češi na tom jsou o něco lépe. 6 až 8 hodin denně naspí dvě čtvrtiny Čechů, dalších 20 procent z nich prospí až 10 hodin za den.

Méně než 4 hodiny denně spí pouze jeden ze sta Čechů.  (sfr)