Velká Británie je evropským lídrem v online prodeji drog (ilustrační foto).

Velká Británie je bezkonkurenčním evropským lídrem v on-line prodeji drog. Tamní dealeři ovládají již 16 % internetového trhu s drogami, což je nejvíce v Evropě. V celosvětovém měřítku je pak zastiňují již jen Američané.

Výsledky přinesla výzkumná agentura Rand Europe, která našla osm největších drogových online trhů. Jelikož se servery nachází na takzvaném darkwebu, bylo možné je vypátrat jen pomocí speciálního vyhledávače.

Podle zjištění Rand Europe se počet operací na online drogovém trhu od roku 2013 ztrojnásobil. V témže roce americké orgány zablokovaly jeden z prvních online trhů s drogami web Silkroad.

Online obchod s drogami pořád tvoří malou část celkového nelegálního trhu. Výnosy z něj jsou odhadovány na 1,7 miliard liber měsíčně (tedy zhruba 53 miliard českých korun). Agentura Rand poznamenala, že data mohou být zkreslená kvůli uzavřenosti tohoto typu nelegálního obchodování.

Většina obchodů se odehrávala mezi kupujícími a dealery na jednom kontinentu, což je připisováno oblibě lokálního trhu s konopím. Konopí bylo také nejpopulárnějším produktem na zkoumaných online serverech. Celkově podíl konopí na obchodování s drogami představoval necelou třetinu transakcí.

Velký podíl na trhu mají také volně nedostupné léky na předpis, a to 19 %.

Výzkumníci také poukazují na to, že většina drog prodaných přes internet spadá do kategorie „zábavních drog“, jako je konopí nebo extáze.

V „offline světě“ má například heroin osmadvacetiprocentní tržní podíl. Výzkumníci vysvětlují rozdíl mezi online a offline trhem tak, že podzemní online trh většinou vyžaduje určitou formu plánování, kterou si denní uživatelé tvrdých drog, jako je heroin, dovolit nemohou. (ohu)

Podíl jednotlivých zemí na celosvětovém online trhu s drogami:
1. USA: 35,9 %
2. Velká Británie: 16,1 %
3. Austrálie: 10,6 %
4. Německo: 8,4 %
5. Nizozemsko: 7,8 %Zdroj: Rand Europe