Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Spotřebitelské ceny v Japonsku klesají již 5 měsíců po sobě

Roste tak tlak na tamní vládu, aby rozšířila záchranný program. Červencové údaje japonské ekonomiky jsou horší, než čekali analytici. Ti evidují největší meziroční pokles za více než 3 roky. Tokio se již několik let zoufale snaží zvyšovat spotřebitelské výdaje (ty tvoří 60 % japonské ekonomiky) a stimulovat růst podporou celonárodní ekonomiky. V červenci premiér Šinzó oznámil, že vláda hodlá aktuálně investovat do fiskální politiky v přepočtu kolem 200 miliard eur.

Finsko jako první v EU otestuje garantovaný příjem pro každého

Takzvaný všeobecný základní příjem bude ve Finsku dostávat zkušebně vybraná skupina lidí. Automaticky jim tak bude chodit od státu měsíční příspěvek 560 eur (přes 15 tisíc korun) bez ohledu na to, zda jsou zaměstnaní či nikoliv. Projekt je následkem předvolebních slibů premiéra Juha Sipilä. Garantovaný příjem při současném zrušení sociálních dávek, podpor a příspěvků odmítli v červnu v referendu Švýcaři.

Taxislužba Uber vykázala za 1. pololetí ztrátu 1,3 miliard dolarů

Populární americká alternativní taxislužba Uber prodělala letos od ledna do června na 1,27 miliard dolarů, a ocitla se tak hluboko v záporných číslech. Ztráta společnosti za 7 let existence činí celkově na 4 miliardy amerických dolarů. Ve 2. čtvrtletí Uber prodělal 750 milionů dolarů, což je dosavadní rekord. Jen v USA v témže období firma ztratila 100 milionů dolarů, na počátku roku byla přitom ve Spojených státech v zisku. Příčinou je subvencování řidičů v rámci celosvětové expanze firmy, řekl finanční ředitel Uberu Gautam Gupta.

Klienti Komerční banky mohou nově platit chytrým telefonem

Nepotřebují k tomu ani novou sim kartu od svého operátora, která by jim platby umožnila (za spolupráce s operátorem podobné služby dříve nabízela Moneta Money Bank či Fio banka). KB spustila novou službu skrze aplikaci mobilního bankovnictví, která podporuje bezkontaktní platby pro telefony se systémem Android (4.4 a vyšší). Aplikace je k dispozici zdarma ke stažení v obchodu Google Play. Konkurenční ČSOB platby mobilem umožňuje od konce června.

Senátoři z ODS „internetovou část“ zákona o hazardních hrách poslali k soudu

Část zákona o hazardních hrách, která umožňuje ministerstvu financí rozhodnout o zablokování webů s nepovolenými hrami, míří k Ústavnímu soudu. Návrh na její zrušení podepsalo 21 senátorů. Na tiskové konferenci to společně oznámili senátorka ODS Veronika Vrecionová, předseda České pirátské strany Ivan Bartoš a zástupce iniciativy Přichází cenzor Marek Antoš. Proti zákonu již protestovala řada internetových firem i sdružení včetně Českého rozhlasu s tím, že ohrožuje svobodu slova na internetu.