Příznivci Okamurovy strany SPD postavili v Praze kvůli Merkelové dvě barikády z papírových krabic

Paní Merkelová, žádný diktát, jinak #czexit, vzkazuje na pojízdném billboardu německé kancléřce eurospolanec Petr Mach, předseda Strany svobodných občanů. Okamurova strana SPD postavila v centru města symbolické papírové barikády. V době dnešní návštěvy Merkelové si naplánovali shromáždění v metropoli její příznivci i odpůrci. Rozděluje je především názor na uprchlickou krizi a fungování EU. 

Dokonce i Vladimir Putin je v Česku oblíbenější než Angela Merkelová, napsal dnes německý deník Die Welt v souvislosti s její návštěvou Prahy. Do ČR německá kancléřka přiletěla dnes odpoledne potřetí od roku 2005, kdy se ujala úřadu. Nejdříve se setkala s premiérem Bohuslavem Sobotkou, poté měla v plánu návštěvu ČVUT a Pražského hradu.

Prezident Miloš Zeman na setkání přizval ministra financí Andreje Babiše, ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a českého velvyslance v Německu. Po slavnostní večeři se Merkelová vrátí zpět do Německa.

Prahu navštívila německá kancléřka v rámci cest po Evropě, během nichž měla v plánu především diskutovat o brexitu a jeho následcích. I proto na její návštěvu reagoval eurospolanec Petr Mach, jehož billboard celý den jezdil po Praze v blízkosti míst, kde se Angela Merkelová pohybovala. Varoval jí před odchodem ČR z EU, pokud bude příliš neústupná a bude ostatním zemím diktovat co mají dělat.

„Některé země se naučily v EU protlačovat věci silou, zatímco dřív se vždy hledala shoda všech,“ uvedl Mach s tím, že Merkelová podle něho spoléhá, že svá vlastní politická řešení prosadí v Evropě silou, pokud to nepůjde jinak.

Stejně jako mnozí další čeští politici včetně prezidenta Zemana nesouhlasí Mach s imigrační politikou Německa. Od počátku hlasuje proti přijetí povinných migračních kvót na přerozdělení azylantů, proti nimž vystupuje oficiálně celá česká vláda.

Naopak Angela Merkelová je jejich zastánkyní. Opakovaně uvedla, že ji neochota některých zemí EU přijímat určený počet azylantů mrzí, a z odmítavého postoje východních zemí cítí rozčarování.

Před vítací politikou Česko Merkelovou obdivovalo a podporovalo

Příznivci i odpůrci Merkelové vyrazili do ulic, aby dali najevo svůj názor. U Prašného mostu poblíž Hradu a před Lichtenštejnským palácem, kde se plánuje oficiální večeře, proti kancléřce demonstrovali zástupci Bloku proti islamizaci, Úsvitu a jejich příznivců. Odpůrci Merkelové se vydali i na Malostranské náměstí, před úřad vlády či na Loretánské náměstí.

merkelova praha demosntrace islam

Německý list Die Welt připomněl, že odpůrci Merkelové, azylantů a islámu z řad nacionalistické PEGIDY či pravicově populistické strany AfD mají v Česku silnou podporu. Názory Alternativy pro Německo například otevřeně prezentuje i bývalý český prezident Václav Klaus či předseda SPD Okamura.

S předstihem avizoval protestní akci proti německé kancléřce také předseda strany SPD Tomio Okamura, když její příjezd do Prahy označil za drzou provokaci.

Členové jeho hnutí Svoboda a přímá demokracie před Úřadem vlády postavili z papírových krabic symbolickou „Němou barikádu“. Symbolizovat má podle Okamury odpor proti okupantům a nenávistným rasistickým ideologiím „ať už přicházejí z Německa nebo muslimských zemí“.  Na Palackého náměstí se pak SPD chystala postavit Veselou zeď s karikaturami. Vykreslují prý „nehynoucí přínos“ německé kancléřky evropské civilizaci, kterou obohatila o miliony muslimských „intelektuálů a odborníků“. 

Nahlášena byla předem i shromáždění na podporu šéfky německé vlády. Jak připomněl Die Welt, v jejích „nejlepších dobách“ měli v Česku Angelu Merkelovou lidé rádi, věřilo jí až 70 % obyvatelstva.

Její „vítací politika“ ale vše obrátila naruby. V aktuálním průzkumu jí věří jen 18 % obyvatel ČR. Populárnější je v Česku i ruský prezident. A to v době, kdy si Česká republika připomíná výročí krvavého konce pražského jara v roce 1968, a tudíž by ke Kremlu měla mít spíše vztah odtažitý.

Deník poté rozebírá dopad opatrné podpory Merkelové ze strany premiéra Sobotky, který například odmítl následovat Maďarsko a Slovensko, a stěžovat si na povinné kvóty oficiálně u Evropského soudu. Dokonce i jeho slova o prozíravosti německé kancléřky byla prý pro něho „polibkem smrti“. Také kvůli nim čelí kritice ze strany koaličních partnerů i prezidenta Zemana.

I přestože se „hostitel“ Sobotka chystal s Angelou Merkelovou mluvit především o spolupráci obou zemí v oblasti průmyslové výroby, stín imigrace padá na celou její dnešní návštěvu ČR.

Jak dodává list, tentokrát kancléřčina návštěva Prahy nebude příjemnou procházkou po zpřáteleném městě, plném nadšených německých turistů (jak tomu bývalo v minulosti).

(hej)