Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Celkový dluh obyvatel Česka dosáhl na 1,89 bilionu korun

Meziročně se zvýšil o 134 miliard. Také počet dlužníků od loňska mírně vzrostl: o 26 000 na 3,06 milionu. Podle Bankovního a Nebankovního registru klientských informací bylo uzavřeno ke konci 2. čtvrtletí 2016 meziročně o 36 000 méně smluv, tedy 5,85 milionu. Lidé si v průměru půjčují stále vyšší částky. Rostou příjmy domácností a tím pádem i možnosti půjčit si větší sumu peněz. Průměrná částka na jednoho klienta s dlouhodobým dluhem se tak  meziročně zvýšila o téměř 92 000 na 1,33 milionu korun.

Pohonné hmoty v ČR zdražily kvůli růstu cen ropy na světových trzích

Po více než měsíční stagnaci zdražily v srpnu v Česku pohonné hmoty. Nejprodávanější benzin Natural 95 se průměrně prodává opět za 29,06 korun. Cena nafty vzrostla na průměrných 27,60 korun za litr, uvedla společnost CCS. Prudké zdražení ropy na světových trzích na současných 50 dolarů za barel bude mít zřejmě za následek další zdražení v následujících týdnech.

Americká vláda varovala Evropskou komisi před pokutou Applu

Apple se podle komise vyhýbá v EU řádnému plnění daňových povinností. O dalším fungování Applu v Evropě by měla EK rozhodovat příští měsíc, odmítá přitom nařčení ze zaujatosti vůči firmám z USA. Applu hrozí pokuta přes 14 miliard eur za údajné ukrývání miliardových sum v Irsku, kde byly zisky Applu po dohodě s tamními úřady osvobozené od placení daní. Spojené státy opakovaně tvrdí, že Brusel posuzuje Apple podle jiných kritérií nežli evropské firmy, a vytváří nadnárodní daňový systém. Případné sankce označily za „hluboce znepokojující“ krok.

Evropa by podle amerického viceprezidenta neměla být závislá na plynu z Ruska 

Evropská unie by podle amerického viceprezidenta Joea Bidena neměla pokračovat ve výstavbě dalších větví plynovodu Nord Stream. Ten přivádí plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a pro Evropu je jeho výstavba podle Bidena špatnou dohodou. Zvýší závislost členských států EU na Moskvě, řekl ve Stockholmu.

Automobilka Volkswagen zaplatí v USA za emise 29 miliard

Automobilka Volkswagen na odškodnění prodejců za skandál s emisemi vynaloží více než 1,2 miliardy dolarů (zhruba 29 miliard Kč). Uvedla to agentura Reuters. Američtí prodejci automobilů nemohli prodávat téměř rok auta s naftovým motorem, kterých se skandál týkal. Zvláštní fond jim bude přispívat na řešení problémů, koncern odkoupí také ojetá naftová auta, u nichž není možná oprava.