Kanada se rozhodla nenásledovat trend zakazování hidžábů, nikábů či burek. Královská jízdní policie naopak umožnila ženám v uniformě nosit hidžáb, šátek zahalující vlasy, krk a hruď. Mluvčí kanadské vlády Scott Bardsley řekl, že nové rozhodnutí akceptuje rozmanitost obyvatelstva v obcích a městech, a cílem je také přilákat do policejních řad více muslimů.

Uniforma největšího kanadského policejního sboru se za posledních 200 let takřka nezměnila. Je známá díky kovbojským kloboukům se širokou krempou, vysokým koženým jezdeckým botám, a křiklavě červené barvě. Ta měla kanadskou policii odlišit od americké, a .zároveň vycházela z tradiční britské vojenské uniformy.

Podle nedávného průzkumu je mezi členy královské jezdecké policejní gardy asi třetina žen.

Hidžáby byly před povolením testovány, policisté vybírali ze 3 druhů. Podle Montrealského deníku La Presse by měl být vybraný oděv v každém případě snadno a rychle odstranitelný v případě potřeby. Tak, aby nebránil dotyčné policistce při výkonu služby.

V roce 1990 Kanada podobným nařízením povolila policistům z řad sikhů nosit tradiční turbany.

Jednotný oděv slavného kanadského sboru byl zaveden v roce 1800, kdy byly jeho jednotky vyslány na západ, aby pochytaly americké překupníky obchodující s whisky. Tehdy byl jejich vzhled inspirován britskou vojenskou uniformou, a prošel dodnes jen drobnými úpravami.

Před královskou jízdou již povolily hidžáb policistkám sbory v Edmontonu a Torontu. Podle Bardsleyho podobně vstřícnou politiku praktikují také policejní sbory ve Švédsku, Norsku, a některých amerických státech.

Metropolitní policie v Londýně schválila hidžáb jako možnou součást uniformy před více než 10 lety.

Hidžáb znamená doslova arabsky clona, či závěs. V muslimské kultuře se tak označuje šátek, kterým si žena zahaluje vlasy, krk a poprsí.

Jako důvod bývá nejčastěji uvedena ochrana ženy před muži, kteří díky tomu, že ženu vidí zahalenou, mají mít možnost snáze potlačit svůj chtíč. Teprve poté jsou schopni jednat s ní jako s osobností, věří muslimové.

Povinnost nosit hidžáb se v různých lokalitách liší, v mešitách bývá ale běžně požadován. Povinně jej ženy musejí nosit v Saúdské Arábii, Íránu a Afghánistánu, jinak jim hrozí trest od náboženské policie. V těchto zemích je také běžnou součástí uniforem policejních, ale i školních.

(hej)