Státní volební komise už v roce 2014 doporučila obecním úřadům, aby umožnily ve volbách do zastupitelstev účast i občanům EU s přechodným pobytem na území Česka.

Občané Evropské unie by měli mít volební právo do zastupitelstev obcí, i v případě, že mají v Česku jen přechodný pobyt. Počítá s tím vládní novela. Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier však přišel s revolučním návrhem, podle nějž by do obecních zastupitelstev směli volit i cizinci ze zemí mimo EU.

„Souhlasím s tím, aby mohli v obecních volbách a ve volbách pražského magistrátu hlasovat občané a občanky zemí EU s trvalým i přechodným pobytem, jak je to ostatně v návrhu uvedeno,“ uvedl Dienstbier.

„Rád bych ale, aby mohli hlasovat i všichni ti, kdo mají v obci trvalý pobyt – tedy ti, kdo žijí v České republice déle než pět let a mají tedy zjevný zájem na dění v místě svého bydliště,“ dodal Dienstbier.

Novela volebních zákonů dále mění pravidla pro nezávislé kandidáty na prezidenta. Nově by mělo stačit 8 tisíc ověřených podpisů, místo současný 50 tisíc neověřených.

Soud v roce 2014 rozhodl ve prospěch slovenského občana

V minulosti se obecních voleb směli účastnit jen lidé s trvalým bydlištěm.

Omezení bylo v minulosti předmětem kritiky ombudsmanky Anny Šabatové, která vyzvala slovenského občana žijícího přechodně v Česku, aby se obrátil na soud. Ten v roce 2014 rozhodl v prospěch slovenského občana, kterého zapsal do seznamu voličů.

Státní volební komise následně doporučila obecním úřadům, aby umožnily ve volbách do zastupitelstev účast i občanům EU s přechodným pobytem na území Česka.

(bož)