Byznys v kostce: Volkswagenu se podařilo domluvit s dodavateli náhradních dílů.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Volkswagen se dohodl s dodavateli dílů

Volkswagenu se podařilo domluvit s dodavateli náhradních dílů. Skončil tak spor, na jehož základě dvě firmy přestaly dodávat díly. Krize postihla především 6 německých továren, které zaměstnávaly 28 tisíc pracovníků, ale dotkla se už i Česka.

Pařížané kvůli terorismu, záplavám a stávkám přišli o 20 miliard z turismu

Paříž navštívilo za první pololetí roku 2016 o milión turistů méně než za stejnou dobu roku 2015. Za 6% propadem stojí zejména teroristické útoky, stávky a červnové záplavy. V důsledku propadu návštěvnosti klesly tržby o 750 miliónů eur (v přepočtu 20 miliard korun). Paříž ročně navštíví 16 miliónů lidí.

Olympiáda je předražený, prodělečný byznys

Náklady na olympijské hry v Brazílii se nakonec vyšplhají minimálně na 20 miliard dolarů (v přepočtu 477 miliard korun). To je o 7 miliard dolarů (167 miliard korun) více, než počítaly původní propočty. Zda se pořádání her vyplatilo, lze vyčíslit jen obtížně. Podle kritiků jsou však olympijské akce obvykle prodělečné.

Pfizer chce být největším výrobcem přípravků proti rakovině

Největší americká farmaceutická společnost Pfizer koupila za 14 miliard dolarů (335 miliard korun) výrobce léků na rakovinu Medivation. Transakce má Pfizeru pomoci stát se největším producentem přípravků pro pacienty s rakovinou na světě. Za jednu akcii Medivation firma nabídla 81,5 dolaru v hotovosti, což je o 21 % více, než byla minulý týden závěrečná cena na burze.

Insolvence Vítkovice Power Engineering: Byl ustaven prozatímní věřitelský výbor

Krajský soud v Ostravě rozhodl o ustavení prozatímního věřitelského výboru v insolvenčním řízení se společností Vítkovice Power Engineering. Vývor bude šestičlenný a jeho členy budou například banky. Celkové závazky společnosti přesahují 2,3 miliardy korun.

(bož)