„Chceme, aby naši celníci ty kompetence měli,“ řekl Babiš.

Ministr financí Andrej Babiš chce, aby celní správa mohla vyšetřovat trestné činy v oblasti daní. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD Babišův návrh důrazně odmítl. Pokračuje tak spor obou mužů, který se v minulosti rozhořel kvůli reorganizaci policie.

„Celní správa byla vždy policejním orgánem, prověřovala vždy trestné činy, a proto má i uniformy. Je to bezpečnostní sbor,“ zdůvodňoval předseda ANO Babiš svůj návrh.

„Chceme, aby naši celníci ty kompetence měli,“ dodal Babiš.

Ministr vnitra Chovanec  však již dříve oznámil vznik finanční policie, která by se od ledna měla zaměřit právě na daňovou kriminalitu.

Celníci budou muset dokázat, že jsou schopni tuto problematiku řešit, zdůraznil již tehdy Chovanec.

V reakci na reorganizaci policie odešel od Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu jeho kontroverzní ředitel Robert Šlachta. Právě Šlachtu Babišovo hnutí vykreslovalo jako velkého bojovníka proti korupci.

Šlachta se pak v srpnu stal náměstkem pátracího odboru celní správy, jejíž pravomoci chce teď Babiš posílit.

Změny by mohly podle Babiše platit nejdříve od roku 2018.

„Takže to není o mé osobě a o tom, že si vytvářím novou policii, ale o kompetenci celní správy, která to vždy chtěla, a která byla vždy bezpečnostním sborem,“ zdůraznil Babiš.

Daňové trestné činy musí v současnost celníci předat policii, případně je mohou se souhlasem státního zástupce prověřovat.

(bož)