„Neobejdeme se bez společné evropské armády,” uvedl mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Evropská unie potřebuje společnou evropskou armádu. Uvedl to předseda české vlády Bohuslav Sobotka na setkání s českými velvyslanci. Myšlenka armády EU má řadu odpůrců, například generála Petra Pavla. Na druhou stranu ji už dříve podpořil prezident Miloš Zeman.

„Dnes by se nám taková armáda velice hodila. EU má zatím organizaci s názvem Frontex, ta má zatím tři vyzbrojené nebo nevyzbrojené lodičky,“ uvedl Zeman už před rokem.

„Zajištění bezpečnosti občanů EU je prioritou, neobejdeme se bez společné evropské armády,” komentoval Sobotkovo vyjádření mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

„Společná armáda EU je k ničemu. Další velení, úředníci, struktury? Stačí rozvíjet NATO a dát dost peněz na obranu,“ reagoval na Sobotku předseda ODS Petr Fiala.

Předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel již dříve označil myšlenku evropské armády za nereálnou. Její vznik by podle Pavla narážel na rozdílné přístupy jednotlivých zemí.

Odpůrci společné evropské armády dlouhodobě argumentovali nadbytečností nové struktury. Řešením by podle nich spíše bylo, pokud by evropské státy NATO začaly dodržovat své závazky – především výši příspěvků ze státního rozpočtu na obranu.

Neplnění těchto závazků několikrát kritizoval republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump.

Pokud evropské státy nezačnou plnit své závazky, pro Ameriku nebude samozřejmostí, aby splnila svůj závazek tyto státy bránit v případě napadení, uvedl Trump.

Podle Sobotky by však vznik evropské armády nevedl k oslabení role NATO ani transatlantického spojenectví s USA.

(bož)