Bývalý šéf NATO Rasmussen chce, aby se Spojené státy americké opět ujaly role celosvětového četníka.

Spojené státy by se měly opět stát světovým četníkem. Navrhl to bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Kritizoval také amerického prezidenta Obamu za situaci v Sýrii.

Bývalý dánský premiér Rasmussen byl nejvyšším představitelem Severoatlantické aliance v letech 2009 až 2014. Ve svém prohlášení vyzval, aby se Spojené státy „opět ujaly role světového četníka, protože uprázdněného místa se snaží chopit Rusko a využívají ho teroristé“.

„Svět potřebuje četníka a je potřeba, aby tímto četníkem byly Spojené státy americké,“ řekl Rasmussen. Současně vyzval budoucího prezidenta USA, aby řídil svět „z čela a ne z pozadí.“

Rasmussen: „Svět potřebuje četníka a je potřeba, aby tímto četníkem byly Spojené státy americké.“

Podle Rasmussena bylo chybou, že navzdory předchozím prohlášením nereagoval současný americký prezident Obama na použití chemických zbraní v Sýrii.

Obamovo rozhodnutí v takové situaci nejednat bylo podle Rasmussena katastrofou.

V srpnu 2013 Asadova armáda použila na předměstí Damašku ovládaném povstalci bojový plyn sarin, který zabil přes 1400 lidí. K americkému zásahu nedošlo, neboť USA s Ruskem vyjednaly dohodu, v rámci které Asad slíbil odevzdat zbylé syrské chemické zbraně, což posléze učinil.

Rasmussen nyní působí jako poradce ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Podle Rasmussena by Donald Trump nebyl schopen zajistit, aby USA byly světovým četníkem.

Ve svém vyjádření Rasmussen také nepřímo podpořil Hillary Clintonovou v souboji o prezidentské křeslo v Bílém domě.

„Když byla Hillary Clintonová ministryní zahraničí, úzce jsem s ní spolupracoval. Jsem si jist, že má vůli vést.”

Podle Rasmussena by Donald Trump nebyl schopen zajistit, aby USA byly světovým četníkem.

„Na základě předchozích Trumpových prohlášení ne. K mé velké lítosti prostě odmítl být globálním vůdce. Ale přirozeně nikdy nevíte, jak budou lidi jednat, když se stanou prezidenty,“ podotkl bývalý šéf NATO.

(sfr)