Turecko očekává bezvízový styk s EU do konce letošního roku, jinak přestane přijímat uprchlíky.

Turecko se dožaduje bezvízového styku s Evropskou unií (EU) nejpozději do konce letošního roku. V opačném případě přestane přijímat uprchlíky, které Unie vrací z řeckých ostrovů.

„Liberalizace vízového styku musí přijít ještě před koncem letošního roku, rok 2017 není přijatelný,“ řekl turecký velvyslanec v Německu Selim Yenel.

Pro zrušení víz si Evropská unie stanovila celkem 72 podmínek, které se mimo jiné týkají mimo jiné zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv a zpětného přebírání migrantů.

Turecko ale podle Bruselu zatím všechny podmínky neplní a někteří eurokomisaři naznačili, že směrnice o bezvízovém cestování do konce roku nevznikne.

Roli hrají i společenské čistky, které v posledních týdnech provádí režim prezidenta Erdogana poté, co ustál pokus o vojenský puč – v Unii zní hlasy kritizující Ankaru za to, že zesiluje nedemokratické tendence.

Stop přijímání syrských uprchlíků

Yenel nyní pohrozil, že pokud Turci bezvízový styk nezískají, Ankara přestane plnit březnovou dohodu s EU o společném řešení migrační krize.

„V takovém případě bychom neposílali do Evropy autobusem miliony uprchlíků, jak si někteří představují. Přestali bychom ale přijímat zpátky syrské uprchlíky z EU,“ uvedl Yenel.

Vyjádřil ale přesvědčení, že k takovému vývoji nedojde a březnová dohoda bude zachována.

Zároveň předpokládá, že na jednání nebudou mít dopady neúspěšného pokusu o vojenský převrat žádný vliv.

„EU si nemusí dělat starosti o demokracii v Turecku. Není k tomu žádný důvod,“ podotkl.

Podle něj je pochopitelné, že Turecko v době převratných událostí muselo přijmout výjimečná opatření.

Úsilí o vstup do Unie před rokem 2023

Velvyslanec také vyjádřil přání, aby Unie dala jasněji najevo, že pokus o puč odsuzuje a že stojí na straně prezidenta Recpa Tayyipa Erdogana.

„Turecko očekává, že německá kancléřka Angela Merkelová, předseda Evropské rady Donald Tusk, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nebo slovenské předsednictví navštíví naši zemi. To by posílilo demokracii v Turecku a ukázalo, že jste pochopili, že demokracie byla zachráněna před pučisty.“

Podle Yenela také Ankara nadále usiluje o vstup do Unie.

„Turecká vláda chce do EU vstoupit před rokem 2023,“ řekl.

„V současnosti nejsou podmínky pro vstup tak výhodné, ale to se může rychle změnit.“

(pel)