Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Philip Morris oznámil pokles zisku o 1,9 procenta. V Česku jeho tržní podíl klesá, na Slovensku roste

Tabákové společnosti Philip Morris ČR klesl v prvním pololetí meziročně čistý zisk o 1,9 procenta na 1,3 miliardy korun. Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 5,7 procenta na 5,4 miliardy korun, a to zejména díky růstu prodeje v České republice a na Slovensku a nižším výrobním nákladům. Jedním z důvodů propadu zisku byly nižší kurzové zisky.

Tesco plánuje zavřít centrálu v Maďarsku

Britský maloobchodní řetězec Tesco prodává své aktivity v Maďarsku a zavře i tamní centrálu. Tesco ale tyto informace odmítlo a tvrdí, že nic takového v plánu nemá.V loňském roce loni zavedlo jednotný řídicí tým pro oblast střední Evropy – prodejny v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku tak mají vedení v Praze.

Temelín nebude týden vyrábět elektřinu, energetici posunuli připojení bloku

Jaderná elektrárna Temelín nebude několik dnů dodávat elektřinu do přenosové sítě. Energetici o týden posunuli termín připojení druhého výrobního bloku, zároveň už ale příští týden zahájí výměnu paliva v první výrobní jednotce. Energetickou situaci České republiky to neovlivní.

Vítkovice Power Engineering dluží přes 2,3 miliardy. Wetag opět žádá soud, aby rozhodl o úpadku

Společnost Vítkovice Power Engineering má celkové závazky ve výši 2,3 miliardy korun. Částka zahrnuje dluhy před i po splatnosti. Společnost Wetag, iniciátor insolvence, opět vyzvala soud, aby co nejrychleji rozhodl o úpadku.

Ropa zdražila od začátku srpna o 20 procent

Světové ceny ropy pokračují v růstu. Severomořský Brent v průběhu asijského obchodování stoupl nad 51 dolarů za barel a pohybuje se kolem nejvyšší hodnoty za posledních osm týdnů. Od začátku srpna ceny vzrostly o více než 20 procent. Obchodníci doufají, že velcí producenti se dohodnou na opatřeních, která podpoří další růst ceny.

(pel)