Hypoteční trh po rekordním červnu čekalo prázdninové vystřízlivění

Během prvního měsíce letošních prázdnin si sjednalo hypoteční úvěr 7 615 lidí. Po lednu se tak jedná o nejnižší měsíční objem roku 2016 a nejhorší červenec za poslední 4 roky.

V červenci se podle Hypoindexu Fincentra sjednává obvykle méně hypoték než v než v červnu, meziměsíční pokles o 4 709 smluv ale považují ekonomové za významný.

V měsíčním srovnání jsou nižší i objemy hypoték. Během července byly sjednány v ČR hypoteční úvěry celkem za 15,225 miliard korun.

„Před dvěma lety by se jednalo o výborný výsledek, ale v roce, který aspiruje na celoroční rekord, to není žádný div. Ačkoli objemy si ve srovnání se zbytkem roku vedly lépe než počty. S hodnotou 15,225 miliard korun jde o „jen“ o třetí nejnižší objemy letošního roku,“ uvedla společnost Fincentrum, která český trh s hypotékami dlouhodobě sleduje.

Průměrná úroková sazba v červnu poskočila na 1,88 %.

„Sazby během července stagnovaly, lídři hypotečního trhu nepřišli s výraznými změnami a akční nabídky menších bank prakticky jen dohání největší hráče,“ komentoval trh Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

„Obvyklé prázdninové zpomalení by mohlo plynule přejít v nižší objemy v závěru roku, kdy se banky začnou více soustředit na změny, které je čekají od prosince v souvislosti s nabytím účinnosti zákona o spotřebitelském úvěru,“ dodal.

Průměrná výše hypotéky se opět přiblížila ke dvěma milionům korun. V průměru si lidé půjčovali 1999 405 korun, což je druhá nejvyšší částka za letošní rok.

Kromě prázdnin za pokles zájmu o hypotéky může zřejmě i nedostatek kvalitních nemovitostí na trhu. Poptávka po realitách podle nich převyšuje nabídku, protože portfolio bytů a domů je prakticky vyčerpané.

Důvodem očekávaného následujícího poklesu hypotečních sazeb je pak především politika Evropské centrální banky, která do značné míry určuje i měnovou politiku České národní banky. ECB pokračuje ve svém programu kvantitativního uvolňování, jímž extrémně uvolňuje měnové podmínky napříč eurozónou.

Stlačuje tedy i sazby u dlouhodobých úvěrů typu hypoték.

Prvních šest měsíců letošního roku přilákalo do bank rekordní počet zájemců o hypotéky. Banky poskytly téměř 54 tisíc hypoték v celkovém objemu více než 102 miliard korun.

V loňském roce to přitom bylo ve stejném období necelých 50 tisíc hypoték za více než 88 miliard korun. Vyplynulo to z údajů ministerstva pro místní rozvoj.

(hej)