Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Ceny nových bytů v Praze rostou, meziročně nyní o 11 %

Průměrná cena nových bytů v Praze v květnu a červnu dosáhla k částce 75 600 korun za metr čtvereční. V porovnání s průměrem předchozích 2 měsíců cena vzrostla o 2,8 %. Na konci června bylo v hlavním městě na prodej 4713 volných nových bytů, meziročně o více než 30 % méně. Vyplynulo to z údajů poradenské společnosti Deloitte. Podle makléřů roste zájem o dražší byty, prvenství v tomto směru patří Praze 2.

Podporu pro rok 2017 dostanou jen obnovitelné zdroje schválené EU

Energetický regulační úřad (ERÚ) vypíše podporu pro příští rok pouze těm obnovitelných zdrojů energie, které budou mít schválení Evropské komise. Řekla to předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Cenové rozhodnutí má vydat v září. Letos činila podpora 45 miliard, s platnou notifikací jsou rozdělovány pouze 3 miliardy korun, uvedla Vitásková. Zbývajících 42 miliard se podle ní vyplácí nezákonně.

Společnost Student Agency loni zvýšila tržby na 2,88 miliard

Student Agency Radima Jančury si tak meziročně polepšila o 23 %. Tržby železničního dopravce RegioJet, který patří do skupiny, se zvedly tržby dokonce o 37 % na 718,5 milionu korun. RegioJet tak podle výroční zprávy vůbec poprvé od roku 2011 skončil v zisku. Obě společnosti těžily z oživení ekonomiky a většího zájmu o cestování.

V Riu byl zatčen funkcionář MOV za ilegální prodej vstupenek 

Prezident Irského a Evropského olympijského výboru a člen výkonného výboru Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Patrick Hickey byl zatčen brzy ráno v hotelu Windsor Marapendi v Riu. Podezřelý je z prodeje lístků na sportoviště překupníkům, kteří je dále nabízeli za přemrštěné ceny. Brazilské policii se podle médií 71letý manažer snažil utéct.

Nezaměstnanost v Británii zůstává i po brexitu rekordně nízká, mzdy rostou

Celková nezaměstnanost v Británii klesla od dubna do června o 52 000 lidí na 1,64 milionů a míra nezaměstnanosti tak zůstala na květnových 4,9% (což je nejméně od roku 2005), uvedl Úřad pro národní statistiky. Míra zaměstnanosti dosáhla rekordní výše 74,5%. A to i přesto, že analytici očekávali negativní dopad veřejného referenda o vystoupení z EU na trh práce. Mzdy bez bonusů se za tři měsíce do června zvýšily o 2,3 %.