Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Ekonomika ČR ve 2. čtvrtletí vzrostla meziročně o 2,5 %

Hrubý domácí produkt ČR vzrostl ve 2. čtvrtletí meziročně o 2,5 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 %. Uvedl to Český statistický úřad. Růst české ekonomiky patřil i nadále mezi nejvyšší v EU. Klíčový význam pro příznivý vývoj měla odvětví zpracovatelského průmyslu i služeb. Na výdajové straně k růstu HDP přispívala zejména zahraniční poptávka a stabilně rostoucí spotřeba domácností.

Žně v ČR jsou za polovinou. Stouply výnosy obilovin, klesla jejich kvalita

Zemědělci posekali zatím 61,4 % (776 100 hektarů) ploch základních obilovin. Průměrný výnos téměř 6,4 tuny z hektaru je vyšší než loni i předloni touto dobou. Kvalita obilovin je ale podle Agrární komory ČR nižší a bude se nadále zhoršovat. Sklizeň obilovin podle odhadu ČSÚ letos klesne proti roku 2015 o 6,7 %. Loňská sklizeň obilovin byla podle statistik silně nadprůměrná.

T-mobile zaplatí 3,6 milionu za zaměstnance, který ukradl data klientů

Úřad pro ochranu osobních údajů udělil jednu z nejvyšších sankcí ve své historii. Společnost T-mobile musí zaplatit 3,6 milionu korun za krádež dat více než milionu klientů, které se dopustil její zaměstnanec. Úřad operátora potrestal pokutou za jejich špatné zabezpečení. T-mobile postih považuje za nepřiměřený. Maximální možná pokuta je přitom v tomto případě až 10 milionů.

Stavba trasy D pražského metra začne až v roce 2020

Kvůli váznoucím výkupům pozemků se oproti původnímu plánu stavba nové trasy vedoucí z Náměstí míru do Písnice opozdí o 2 až 3 roky, uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek. Město podle něho bude muset pozemky kolem Písnice a Thomayerovy nemocnice nakonec zřejmě krátkodobě vyvlastnit na dobu stavby.

Nejcennější dvojici poštovních známek světa koupil český investor

Identita nového majitele Modrého a Červeného Mauritia ani kupní cena nejsou známé. Experti jejich hodnotu vyčíslili na 100 milionů korun. Významný český sběratel a investor z Prahy údajně známky koupil v zahraničí. Možnost prohlédnout si je by veřejnost mohla mít v rámci Světové výstavy Praga 2018.