Miloši Zemanovi údajně vadí na Hradě kdokoliv, kdo má vazby na spolupracovníky jeho předchůdců Václava Havla a Václava Klause

Prezident Miloš Zeman má problémy s ochrankou. Zatímco armáda vyčlenila na 200 milionů korun na ochranu Hradu, policisté starající se o bezpečí prezidenta jako takového jsou natolik nespokojení, že jich třetina uvažuje o odchodu ze služby. K Zemanovi ale zůstávají loajální.

Problémy v Útvaru ochrany prezidenta odstartovala kauza vyvěšených červených trenýrek na Hradě. Skupina Ztohoven, která za akcí stála, je vyměnila nepozorovaně za českou vlajku, čímž spustila vlnu kritiky, snášející se na hlavu ochranky Hradu i prezidenta.

Mezi kritiky se ale nyní zařadili i policisté, kteří mají Zemana chránit.

Velitel hradní ochranky Zdeněk Šiman přijímá podle nich kvůli minimální zkušenosti chybná rozhodnutí, a to v tak klíčových věcech, jako je počet policistů bezprostředně chránících prezidenta či snižováním požadavků na jejich vycvičenost. Napsal do dnes server Aktualne.cz.

Služby jsou podle některých členů prezidentovy ochranky (celkem je jich kolem 200) navíc špatně plánované, a dochází tak k přetíženosti policistů. V době zvýšené hrozby teroristických útoků po celé Evropě jde podle nich o již neúnosnou situaci, kterou část z nich hodlá řešit odchodem.

Po kauze s trenýrkami odešel šéf útvaru Petr Dongres. Vyvěšení rudého spodního prádla místo prezidentské standarty bylo podle jeho podřízených přitom selháním uniformované hradní policie, a ne prezidentovy ochranky jako takové.

Dongrese nahradil Zdeněk Šiman, do té doby pouhý vedoucí směny bez sebemenších manažerských zkušeností.

„Výběrová řízení se změnila ve frašku – přijímáni či povyšováni jsou hlavně kamarádi kamarádů, a ne ti, co v této profesi něco znamenají. Po našich výhradách či připomínkách nenásleduje diskuse, nýbrž jen tresty a výhrůžky,“ uvedl podle Aktuálně jeden z členů ochranky.

Zemanovi údajně vadí kdokoliv, kdo má vazby na spolupracovníky jeho předchůdců Václava Havla a Václava Klause, čímž se ovšem zříká pomoci zkušených profesionálů.

(hej)