Paul Manafort (vlevo) byl po celá léta poradcem bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyče, poté začal sloužit v týmu Donalda Trumpa

Při vyšetřování korupce na Ukrajině se v jednom z případů objevilo jméno vedoucího kampaně Donalda Trumpa. Podle deníku New York Times je Paul Manafort uvedený na seznamu podplacených proruských podporovatelů partaje bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Manafort byl po celá léta poradcem bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyče, který byl známý svým proruským postojem. V roce 2010 pomohl příteli ruského prezidenta Vladimira Putina vyhrát prezidentské volby.

To vše je známo oficiálně. Nicméně nyní je Paul Manafort jedním z hlavních mužů na seznamu černých příjemců peněz od Janukovyčovy strany.

Jako obchodník Manafort uzavřel mnohamilionové dohody s ruskými oligarchy. Stejně tak Trump získal finance od ruských investorů pro své obchodní aktivity poté, co mu většina amerických bank přestala půjčovat po několika bankrotech jeho společností.

Napojení Trumpových lidí a zájmů na okolí Vladimira Putina bylo již několikrát popsáno. Ukrajinský protikorupční úřad nyní oznámil, že Manafortův případ považuje při vyšetřování vládní korupce v uplynulých letech za naprosto stěžejní.

Podle vyšetřovatelů mělo v hotovostních platbách na Manafortovy účty mezi roky 2007 a 2012 přijít od lidí z Janukovyčova týmu jmění v celkové hodnotě 12 700 000 amerických dolarů (asi 307 milionů korun). Zda si je americký manažer vybral či nikoliv, je podle deníku zatím stále nejasné.

Bývalý vysoký vládní představitel na Ukrajině Vitaliji Kasko dodal, že „každý rozumný člověk věděl, že Janukovyčův tým je zkorumpovaný, tudíž účel peněz pro Manaforta je zcela zjevný“.

Manafortův právník pouze uvedl, že „žádnou takovou sumu v hotovosti jeho klient z Ukrajiny nikdy neobdržel.“

(hej)