Babišův zákon o EET velká část podnikatelů a živnostníků kritizuje

Ministr financí Andrej Babiš slíbil podnikatelům, že na ně bude Finanční správa po zavedení elektronické evidence tržeb „hodná“. Pokud dojde například v restauraci po zvýšené kontrole najevo, že dosud přiznávala menší tržby než jaké ve skutečnosti měla, ke kontrole prý takové zjištění rovnou nepovede.

„Dost lidí se ptá na velice zajímavou otázku: Jak bude finanční úřad koukat na výrazné zvýšení tržeb u některých restauraci po zavedení EET,“ uvedl Babiš na Facebooku.

„Tak jsem se ptal kolegů a pozor: Finanční správa bude hodná,“ napsal na svých profilových stránkách šéf ANO.

Celní ani Finanční správa nebudou podle jeho slova první dva měsíce udílet sankce. Přistoupí k nim pouze ve výjimečných případech „opakovaného bezprecedentního porušování povinností dle zákona“.

U kontrolního hlášení podle Babiše uložila Finanční správa v prvním pololetí tohoto roku pouze 4 sankce, přestože je v ČR asi 500 000 plátců. Čekala na možnost promíjení, která je účinná od 1. srpna 2016.

„Takže klid, prudké zvýšení tržeb po zavedení EET samo o sobě k zahájení daňové kontroly nepovede. Nemůžeme to vyloučit vždycky, daňová kontrola bude zahájena, pokud se těch informací o poplatníkovi sejde víc. Jenom to, že se zvýšily tržby, stačit nebude,“ dodal.

Pro hospodské má začít platit povinnost EET za necelé čtyři měsíce. Potřebný pokladní systém však zatím nemá 84 % podniků.

Podle průzkumu  tuto chvíli většina restaurací a hotelů zatím nemá k dispozici systém, který by jim umožnil plnit povinnosti plynoucí ze zákona, který zavádí elektronickou evidenci tržeb (EET).

Zákon o EET velká část podnikatelů a živnostníků kritizuje s tím, že jde o snahu ministerstva financí zlikvidovat nejmenší. Babišovu politiku si dnes v komentáři vzal na mušku také slovenský deník Sme.

Babiš-politik nastavuje podle Sme pravidla pro Babiše-byznysmena a Babišova média o tom mlčí.

„Prvním problémem je Babišovo pohrdání demokratickými institucemi a procedurami. V příští vládě by sloučil některá ministerstva a jiná zrušil, aby neztrácel čas meziresortními jednáními. A ještě větším problémem je Babišův obludný konflikt zájmů: je vlivným politikem, k tomu majitelem holdingu s více než 200 firmami a ročním ziskem přes 300 milionů eur a navíc vlastníkem důležitých medií,“ uvedl list

(hej)