Prezident Barack H. Obama je nejvíce regulujícím prezidentem USA. Za prvních 7 let prosadil 560 zásadních regulatorních norem.

Americký prezident Barack Obama opustí po 8 letech svůj úřad jako jeden z největších regulátorů v dějinách USA. Za prvních 7 let vládnutí prosadil 560 zásadních regulatorních zákonů a tím ještě hlouběji prosadil pravomoci americké vlády zasahovat do každodenního života obyvatel Spojených států.

Na tento fakt poukázaly New York Times, tradiční mediální bašta Obamovy demokratické strany USA. Zdůraznily současně i Obamovu osobní proměnu z hlediska pohledu na regulace zaváděné federální vládou.

Jako prezidentský kandidát se Obama ještě před svými prvními volbami vyjadřoval s hlubokou skepsí vůči možnostem exekutivní moci, tedy americké vlády. Poté, co byl zvolen do nejvyšší exekutivní funkce v zemi, se prezident Obama stal jedním z nejhorlivějších regulátorů v dějinách.

Jeho exekutiva jen za 7 let vlády (tedy bez započtení činnosti v posledním roce výkonu funkce) dokončila celkem 560 významných regulatorních norem, které podle rozpočtového úřadu Kongresu mají významné ekonomické nebo sociální dopady.

Rozpočtový úřad Kongresu (Congressional Budget Office) je přitom nepolitická federální agentura, která poskytuje americkému Kongresu rozpočtové a ekonomické analýzy a informace.

Uvedených 560 regulatorních zákonů, „vyprodukovaných“ Obamovou administrativou za prvních 7 let činnosti je o téměř 50 procent více, než kolik během svých 2 volebních období (2001 až 2009) prosadil Obamův předchůdce ve funkci, republikán George W. Bush…

Armády právníků vedené Obamovým úřadem se po celou dobu snažily totálně transformovat téměř vše – počínaje zdravotní péčí v zemi či finančním sektorem, přes limity znečištění a ochranu pracovních míst až po rozšiřování práv všemožných minorit.

To vše za cenu uvalení nových, mnohamiliardových nákladů na podnikatele i spotřebitele.

Deník v této souvislosti zmiňuje řadu nových regulací, o kterých běžní Američani ani nevědí, i když zasahují do téměř všech oblastí lidského života, ať už jde o konzumaci potravin, lásku či smrt.

Lidé si tak „díky“ Obamovým regulacím mohou například pochutnávat na geneticky modifikovaném lososovi, ženám stát povolil nákup antikoncepčních pilulek bez předpisu v „nouzových“ situacích a vojenští veteráni si zase mohou navrhnout své vlastní náhrobní kameny…

(sfr)