Hospodští a hoteliéři se zatím na EET nepřipravují. Více než 80 % z nich zatím nemá potřebné zařízení, které by jim umožnilo nechat si tržby kontrolovat státem.

EET v Česku je zatím ignorována těmi, koho se dotkne nejdříve. Valná většina restaurací a hotelů zatím nemá k dispozici systém, který by jim umožnil plnit povinnosti plynoucí ze zákona, který zavádí elektronickou evidenci tržeb (EET).

Vyplynulo to z průzkumu, podle kterého více než 80 % restaurací a ubytovacích podniků zatím nemá pokladní systém, který by jim umožnil zasílat finančnímu úřadu informace o tržbách.

Elektronická kontrola tržeb se v první fázi od 1. prosince 2016 dotkne hotelů a restaurací. Do začátku spuštění tohoto nového státního kontrolního mechanismu tak zbývají zhruba 3,5 měsíce.

Maloobchodních a velkoobchodních firem se zákon o EET bude týkat od března 2017.

Od března 2018 se bude týkat svobodných povolání, dopravy a zemědělství a od června 2018 vybraných řemesel a výrobních činností.

Podnikatelé budou muset při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě údaje o tržbě a vystavit zákazníkovi účtenku. Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce skutečně údaje poslal daňové správě.

Ministerstvo financí plánuje zavádění EET podpořit účtenkovou loterií, jako mají třeba na Slovensku.

Od zavedení EET si vláda slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje řadu drobných živnostníků. (sfr)