Nelegální běženci z Turecka už opět připlouvají na řecké ostrovy. Zatím však jde jen o stovky lidí denně.

Příliv nelegálních běženců připlouvajících z Turecka do Řecka opět sílí. Zatím však jde jen o stovky lidí denně. Od pátku do soboty připlulo z Turecka do Řecka 145 uprchlíků. Předchozí den šlo o 147 migrantů.

Podle řeckého ministra pro migraci Janise Muzalase to však neznamená, že by Turecko neplnilo své závazky stanovené dohodou s Evropskou unií.

Před uzavřením dohody mezi EU a Tureckem o vracení migrantů připlouvalo do Řecka průměrně až 2 tisíce běženců denně.

Řecké úřady začínají uprchlíky přesídlovat z přeplněných zařízení na ostrovech do pevninského Řecka. Zhruba 2 tisíce migrantů se má nově přestěhovat i na ostrov Kréta.

Na řeckých ostrovech v Egejském moři v současné době pobývá zhruba 10,5 tisíce běženců. Uprchlické tábory na ostrovech však mají kapacitu pro ubytování pouze necelých 7,5 tisíce lidí.

Turecko vyhrožuje EU

Turecko před několika dny ústy prezidenta Erdogana pohrozilo, že nebude moci dodržet migrační dohodu s EU, pokud unie neumožní bezvízový styk pro turecké občany.

Erdogan také upozornil na fakt, že Turecko již přijalo 3 miliony uprchlíků. Unie podle něho neplní sliby stran bezvízového styku.

„Pokud nebudou naše požadavky splněny, vracení uprchlíků už nebude možné,“ prohlásil turecký prezident.

Součástí březnové migrační dohody EU s Ankarou byla možnost vracet nové běžence zpět do Turecka. Za to však Brusel slíbil Turecku mimo jiné urychlení bezvízového styku. To ovšem jen za předpokladu, že Turecko splní všechny stanovené podmínky.(sfr)