Otrávený dopis dostal také ministr financí Andrej Babiš. Jeho autorem byl Ital, který byl odsouzený k 15 měsícům vězení

Před švédským soudem dnes stanul 27letý muž, který byl podezřelý z vyhrožování české vládě. Německý student univerzity v Uppsale je ale nakonec obžalovaný pouze z krádeže jedovatých látek a z napomáhání při pokusu o vydírání. Nepodařilo se totiž prokázat, že balíček s jedem a výhružný e-mail poslal do Česka přímo on sám.

Zprávu poslanou e-mailem, v níž měl Němec hrozit otrávením vzduchu a vody v nákupním centru, dostalo ministerstvo vnitra v roce 2014. Pisatel výhružného dopisu po české vládě požadoval 5000 bitcoinů (podle současného kurzu 71 milionů korun).

Ještě před tím přišel poštou balíček s jedem, pravděpodobně ricinem. Anonym požadoval okamžité zaplacení uvedené částky. Česká vláda podle švédské serveru The Local peníze nevyplatila.

Soud studenta dnes obžaloval pouze z napomáhání při pokusu o vydírání. Žádný komplic přitom podle místních médií v případu nefiguroval.

Mladého Němce policisté dopadli díky skrytým kamerám na univerzitě, které zachytili jak balí jedovatou látku a tiskne štítek s adresou.

„V listopadu 2014 byl údajně podobný dopis odeslán slovenské vládě. Je to stejný postup, dopis zaslaný Slovensku ale už neexistuje, tak jsme ve vyšetřování nepokračovali,“ uvedl prokurátor podle serveru The Local.

(red)