Rusko pohrozilo, že v případě nutnosti přeruší diplomatické vztahy s Ukrajinou. Ruský premiér Dimitrij Medveděv to prohlásil v reakci na údajnou snahu ruských i ukrajinských diverzantů o ozbrojený útok na poloostrově Krym. Kreml současně poslal na anektované území několik raketových systémů S-400. 

„Po známých událostech byly u nás přerušeny diplomatické vztahy s Gruzií,“ řekl agentuře Interfax Medvedě. Připomněl tak rusko-gruzínskou válku v roce 2008 o separatistické provincie Jižní Osetie a Abcházie.

„Nepřejeme si takové řešení. Pokud ale nebude jiná možnost, prezident může toto rozhodnutí učinit,“ dodal.

Nový raketový systém na Krymu dokáže údajně cílit až na 300 míst a sestřelit najednou 30 objektů ve vzdálenosti v řádu stovek kilometrů. Stejné systémy používá Rusko také v Sýrii, kde podporuje současnou vládu Bašara Asada.

Modernizace vojenské techniky na Krymu ale podle Moskvy se středečním konfliktem na rusko-ukrajinských hranicích nesouvisí. V plánu byl prý přesun ruské raketové jednotky na Krym již delší dobu.

Kyjev obvinění ze záškodnické akce a snahy o proniknutí na Krym odmítl. Označil je za záminku Moskvy k nové intervenci. Prezident Petro Porošenko k severní hranici poloostrova povolal vojenské jednotky ve stavu pohotovosti.

(red)