Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


McDonald’s používá maso plné antibiotik, tvrdí antikampaň

Populární americká síť rychlého občerstvení čelí rozsáhlé internetové antikampani. Charitativní společnost ShareAction se snaží společnost přesvědčit, aby přestala ve svých 30 tisíci pobočkách používat maso, které obsahuje zdraví škodlivá antibiotika. Ta se do zvířat dostávají ve velkochovech, kdy se kuřatům, prasatům či kravám podávají i z preventivních důvodů. Následkem konzumace takového masa může být rezistence vůči běžným lékům. Podle lékařů proto ročně zemře až 23 tisíc Američanů.

Eurozóna v čele s Německem zpomalila růst o polovinu

Ekonomika eurozóny zpomalila ve 2.čtvrtletí 2016 růst na zhruba poloviční tempo 0,3 %. Mírně zvolnila i ekonomika celé Evropské unie, uvedl Eurostat. V Evropě dominantní německá ekonomika zpomalila mezičtvrtletní tempo růstu na 0,4 % z dvouletého maxima 0,7 % v prvním čtvrtletí. V meziročním srovnání HDP 19 zemí EU zpomalil růst na 1,6 % z 1,7 % v předchozím čtvrtletí.

Starostové a hoteliéři protestují proti navyšování odměn pro autory hudby

Asociace hotelů a restaurací ČR protestuje spolu se starosty obcí a měst proti plánovanému zvýšení autorských poplatků pro Ochranný svaz autorský (OSA). Ten podle nich zneužívá monopolního postavení a překračuje i autorský zákon. Kolektivní správci údajně vybírají od provozovatelů ubytovacích zařízení vyšší odměny, než na jaké mají nárok podle autorského zákona. Podle vyjádření OSA autoři hudby v ČR inkasují jedny z nejnižších autorských odměn v Evropě.

Největším bankám v Česku letos stouply zisky díky úvěrům

Čtveřice největších bank v Česku v prvním pololetí letošního roku vydělala 26,7 miliardy korun. To je o 2,6 miliardy více než loni. K růstu Komerční banky, České spořitelny, ČSOB a UniCredit Bank přispěly podle vyjádření bank především jednorázové výnosy z prodeje podílu v karetní asociaci Visa Europe a nárůst poskytnutých úvěrů.

Miliony vozů Volkswagen lze „hacknout“ a dostat se dovnitř

Zvýšená hrozba se má týkat vozů vyrobených v posledních 20 letech. Vědci z Birminghamské univerzity při testech zjistili, že do elektronického systému dálkového zamykání se pomocí levných technických zařízení lehce nabourají zločinci. Mezi nedostatečně zabezpečené automobily patří údajně většina modelů VW, Audi, Seat a Škoda, prodávaných od roku 1995.

(hej)