Syrská vláda čelí obvinění z válečného zločinu. Podle mezinárodní organizace OSN je zodpovědná za útok plynným chlorem na oblast kolem Aleppa, kterou ovládají protivládní rebelové. Ve městě bojují povstalci se syrskou armádou, kterou podporují Rusové. Zdravotníci varují, že situace je kritická.

Po útoku chlorem zemřeli údajně 4 lidé, mnoho dalších jich bylo zraněno. Záběry britské televizní stanice BBC ukazují lidi s dýchacími potížemi, kteří hledají pomoc v místní nemocnici. Syrští lékaři jsou často podle svých slov postaveni před volbu, které dítě mohou ještě ošetřit, a které musejí nechat zemřít.

Ve městě zůstalo mnoho civilistů, podle odhadů až 1,5 milionu. Zvláštní zmocněnec OSN Staffan de Mistura varoval, že pokud se podezření na chlor potvrdí, útok bude označen za válečný zločin. Jako bojová zbraň byl plynný chlor (vyráběný průmyslově) poprvé použit během 1. světové války. Jedna z organických sloučenin chloru se nazývá dioxin, a je velmi mutantní a karcinogenní.

Ve Vietnamu například dioxin Američané masově rozprašovali na pralesy s cílem zbavit vegetaci listů. Následkem byly tisíce mrtvě narozených dětí, dětí narozených s hrůznými deformitami. Extrémní byl i nárůst onemocnění rakovinou. Fatální zdravotní problémy postihly i americké vojáky. Vysloužilci často trpěli rakovinou následkem přítomnosti neodbouratelného chloru ve vnitřních orgánech a DNA (kyselina deoxyribonukleová, která je také nositelem dědičnosti).

Barely jako bomby plné jedu

„Za poslední čtyři dny bylo zabito 1000 ozbrojenců v jihozápadní části Aleppa a téměř dva tisíce lidí bylo zraněno. Celkem 7 tanků, 8 vozidel pěchoty, 29 minometů a 85 aut s těžkými zbraněmi bylo zničeno,“ vyčíslil šéf operací ruské armády v Sýrii Sergej Rudskoj. Chlor měli podle OSN syrští vojáci na Aleppo shodit v barelech jako bomby.

Východ města ovládají povstalci, západ armáda věrná syrskému prezidentu Bašáru Asadovi. Na straně povstalců bojují členové Fronty dobytí Sýrie, donedávna nazývané fronta An-Nusra. Armádě pomáhá ruské letectvo a v pozemních bojích pak členové libanonského Hizballáhu a také íránští bojovníci.

Denně na tři hodiny v Aleppu střelba ustane, aby mohly do města vjíždět konvoje s pomocí. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Organizace spojených národů (OSN) vyzývá, aby příměří trvalo nepřetržitě alespoň dva dny. Lékaři nicméně vyzvaly také Spojené státy, aby vyhlásily nad Aleppem bezletovou zónu a zajistily tak díky svému mezinárodnímu vlivu konec útoků ze vzduchu.

(red)