Imigrant z Etiopie ubodal pracovnici azylového centra, namísto do vězení poputuje však do psychiatrického zařízení

Soud ve Švédsku poslal začátkem týdne do psychatrického zařízení údajně nezletilého imigranta z Etiopie, který letos v lednu ubodal pracovnici centra pro mladé uprchlíky. 

Mladík jménem Youssaf Khaliif Nuur byl původně obviněný z vraždy, soud v Göteborgu ale označil jeho čin za neúmyslné zabití a násilný útok. Pachatel podle rozsudku trpěl v době činu duševní poruchou a nebyl tak zodpovědný za své chování.

Pozůstalí 22leté Alexandry Mezherové, která bodným zraněním podlehla, se chtějí odvolat. „Youssaf Nuur, kvůli svému bezohlednému chování, způsobil smrt Alexandry Mezherové. Je proto vinen z neúmyslného zabití,“ napsal v rozsudku švédský soudce.

Mladík narozený v Somálsku měl být v době vraždy natolik psychicky labilní, že si neuvědomoval možné následky svého chování. Svou oběť několikrát bodl nožem do stehna a zad, ta v nemocnici posléze koncem letošního ledna vykrvácela.

Mezherová byla původem z Libanonu a pracovala v azylovém centru. Před násilným činem se snažila urovnat konflikt mezi migranty. Ve službě byla v tu chvíli sama. Právník rodiny uvedl pro média, že pozůstalé rozsudek zklamal. Očekávali odsouzení za vraždu.

Nuur před soudem prohlásil, že si na čin nepamatuje. Jak dlouho má zůstat v psychiatrickém léčení soud nestanovil, nicméně po případném propuštění má zákaz vstupu do Švédska do roku 2026. Dlouho nebyl znám jeho skutečný věk, on sám uváděl 15 let. Po přezkoumání kostí a zubů soud posléze ovšem povolil jeho trestní stíhání jako dospělého.

(red)