Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Ceny pohonných hmot v Česku v týdnu opětovně klesly

Benzin Natural 95 zlevnil během týdne v průměru o 27 haléřů na 29,09 korun za litr, nafta pak o 30 haléřů na 27,57 korun, uvedla firma CCS. Nejdražší benzin v rámci ČR je na Vysočině. Řidiči ho tam natankují za průměrných 29,66 korun za litr Za naftu se nejvíce platí v Praze: 28,50.

Praha přerušila stavební řízení k metru nové trasy D

Magistrát hlavní města na 18 měsíců přerušil stavební řízení, která se týkala stavby metra D z Prahy směrem do Písnice. Důvodem jsou podle náměstka primátorky Petra Dolínka především váznoucí výkupy pozemků potřebných pro stavbu. První etapa výstavby linky, která spojí centrum s jižní částí města, má být dokončena do konce roku 2022.

Google dostal v Rusku pokutu za zneužití dominantního postavení

Po Applu má v Rusku problémy další technologický gigant. Tamní antimonopolní úřad vyměřil společnosti Google pokutu ve výši zhruba 6 milionů eur. Podle soudu po výrobcích mobilních zařízení s Androidem požadovala firma instalaci aplikací, které umožňovaly zablokovat přístup jiného vyhledávače. Stížnost podala společnost Jandex, která je na ruském trhu jedničkou právě mezi internetovými vyhledávači.

Majetek domácností v ČR dosáhl loni ke 11,4 bilionu korun

Podle České bankovní asociace představuje tato hodnota více než dvouapůlnásobek HDP (255 %). Během 20 let se hodnota majetku českých domácností téměř ztrojnásobila – před dvaceti lety vlastnily české domácnosti celkový majetek v hodnotě 3,9 bilionu korun. Hodnota majetku jednoho občana přesáhla loni 1 milion korun, zatímco před 20 lety to bylo pouze 374 tisíc korun.

Britská libra klesla na nové měsíční minimum vůči dolaru

Rostoucí obavy ohledně poklesu britské ekonomiky po hlasování Britů pro brexit posílily podle ekonomů aktuálně také nepříznivé údaje ohledně realitního trhu. Vůči euru a japonskému jenu zůstal dolar bez větších změn. Libra již ztratila 3 % poté, co britská centrální banka minulý týden snížila úrokové sazby.