Podle Vladimira Putina ukrajinští vojáci útočí a střílí přes hranice obou států. Ukrajina naopak tvrdí, že Rusko na hranicích zbrojí a připravuje další vojenské akce proti vládě prezidenta Porošenka.

Rusko obvinilo Ukrajinu ze snah o ozbrojenou invazi na poloostrov Krym, který anektovalo v roce 2014. K pokusu mělo dojít o víkendu, podle ruské strany sporu byl při střelbě přes hranice obou států zabit jeden ruský voják a jeden příslušník bezpečnostní služby. Vladimir Putin označil akci za „hloupou a zločinnou“. Kyjev informaci označil za výmysl.

„Jde o falešnou informaci,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Šéf ukrajinských bezpečnostních složek Jurij Tandit poté prohlásil, že Ukrajina „nemá a nebude mít zájem se vracet na Ruskem zabrané území“.

Jeden ukrajinský útočník byl ale podle Ruska dopaden a vypovídá. Cílem útoku má být poškození důležité infrastruktury a destabilizace Krymu před zářijovými parlamentními a místními volbami. Členy „diverzní skupiny“ byli podle Ruska Ukrajinci i etničtí Rusové.

Ukrajinští úředníci naopak podle BBC tvrdí, že Rusko na hranicích připravuje ozbrojené akce namířené proti Ukrajině a tamní proevropské vládě. Putin uvedl, že Ukrajina hraje „nebezpečnou hru a upřednostňuje terorismus před mírem.“ Vyzval také USA i evropské státy, aby takové chování netolerovaly.

Pro plánované setkání ohledně mírového procesu na Ukrajině prý nevidí nyní žádný důvod. „Schůzka takzvané normandské skupiny za těchto okolností nemá smysl,“ řekl Putin. Skupina, jejímiž členy jsou Rusko, Ukrajina, Německo a Francie, se měla na nejvyšší úrovni sejít počátkem září na okraj konference států skupiny G20 v Číně.

Rusko obsadilo Krym v březnu 2014 po protestech v Kyjevě po odmítnutí asociační dohody s EU tehdejší proruskou vládou. Měsíc před anexí Krymu uprchl do Ruska tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Připojení k Ruské federaci si obyvatelé Krymu odsouhlasili v referendu. To ale neuznává ani Kyjev, ani Západ. Ten uvalil v důsledku obsazení poloostrova na Rusko sankce, jež platí dosud. Konflikt si již vyžádal 9 tisíc obětí na životech.

(red)