Donald Trump slibuje "daňovou revoluci".

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump ohlásil „daňovou revoluci“, jakou prý Amerika nezažila od dob Ronalda Reagana. Jeho ekonomickou prioritou je celkové zjednodušení daní a také odmítá regulaci trhu.

Zjednodušení daní je velkým tématem Trumpovy ekonomické strategie. Projevit se má hlavně u daní z příjmu fyzických osob.

Trump revidoval svůj původní návrh z loňského září. Zatímco tehdejší plán počítal se čtyřstupňovou sazbou nula, deset, 20 a 25 procent, nyní Trump navrhl sazbu 12, 25 a 33 procent.

Nejbohatší Američany tak chce zdanit o 8 procentních bodů vyšší sazbou, než původně předpokládal, přesto ale nižší, než odvádějí dnes.

Nyní ve Spojených státech platí sedmistupňové progresivní zdanění s nejvyšší sazbou 39,6 procenta. Podle ekonomických expertů by původně navrhované nejvyšší zdanění 25 procent neúnosně snížilo příjmy do státní pokladny.

Firmy a rodiny budou mít výrazné úlevy 

Pokud jde o zdanění podniků, nemělo by podle Trumpa v žádném případě přesáhnout hranici 15 procent. Nynější daň dosahuje 35 procent.

Rodiny s dětmi by rovněž měly mít právo plně odečíst z daní výdaje na péči o své potomky.

Trump se v projevu vyslovil také proti regulacím trhu a opět zaútočil na svou soupeřku Hillary Clintonovou.

„Je kandidátkou minulosti, naše kampaň je kampaní budoucnosti,“ řekl newyorský magnát.

Trump se prezentuje jako úspěšný podnikatel, který chce svými schopnostmi a know-how posloužit řízení země. Jeho kritici však upozorňují, že je bohatý především díky majetku, který zdědil po svém otci, developerovi Fredu Trumpovi.

(red)