Ruský prezident Vladimir Putin se usmířil se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Listopadové sestřelení ruského letadla Tureckem, které zásadně narušilo vztahy obou zemí, je odpuštěno. Ruský prezident Vladimir Putin se v Petrohradě usmířil se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem a vyslovil se pro obnovení spolupráce obou zemí.

„Chceme plně obnovit vztahy s Tureckem a uděláme to,“ uvedl Putin.

Rusko postupně zruší protiturecké sankce, podle ruského prezidenta je možné nalézt shodu i na řešení syrské krize, kde se názory rozcházejí. Obě země mají podle něj na urovnání konfliktu zájem.

„Tato návštěva je novým milníkem v našich vzájemných vztazích. Začínáme s čistým stolem,“ řekl turecký prezident.

Obě země mají „jasný záměr“ normalizovat vztahy a jsou odhodlány pohnout se kupředu.

Sankce bude Rusko rušit „krok za krokem“

Moskva uvalila na Turecko sankce po loňském listopadovém sestřelení ruského letadla u syrsko-tureckých hranic. Za pět měsíců letošního roku se podle ruských statistik vzájemný obchod propadl o 43 procent.

Ruská odveta také citelně zasáhla turecký turistický průmysl: v červenci na turecké pláže dorazilo o 97 procent méně Rusů než před rokem, v červnu o 93 procent méně.

Putin v této souvislosti prohlásil, že protiturecké sankce bude Rusko rušit „krok za krokem“. Otázka ruských charterových letů do Turecka, na nichž do značné míry závisí objem turistiky, bude nicméně vyřešena už v blízké budoucnosti.

Ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev k tomu dodal, že potravinové embargo, vyhlášené proti Turecku, může být zcela zrušeno do konce roku.

Usmíření je v zájmu obou zemí

Turecký prezident potvrdil, že normalizace styků s Moskvou je v zájmu obou zemí. Vztahy, které vstupují do „úplně nového období,“ jsou prý teď silnější a odolnější vůči krizím.

„Jsem přesvědčen, že spolupráce s Ruskem významně přispěje k řešení mnoha problémů v regionu,“ řekl Erdogan ve zjevné narážce na konflikt v Sýrii, kde Ankara podporuje povstalce proti režimu Bašára Asada, ruského spojence v Damašku.

Erdogan dále v reakci na výzvu ke spolupráci Putinovi poděkoval za podporu, kterou mu vyslovil po nedávném pokusu o vojenský převrat. Tehdejší telefonát z Kremlu prý pro tureckého prezidenta znamenal „psychologicky mnoho“.

„Chci ještě jednou vyjádřit naše principiální stanovisko: vždy jsme kategoricky vystupovali proti jakýmkoli pokusům o neústavní kroky,“ řekl Putin a dodal, že pod Erdoganovým vedením si turecký lid poradí a zase bude nastolen ústavní řád a pořádek.

(red)