Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Zisk ČEZ klesl o 10 procent na 13,8 miliardy

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ v pololetí klesl o 10 procent na 13,8 miliardy korun. Tržby se snížily o 5,6 miliardy na 98,9 miliardy korun. Hlavním důvodem vývoje jsou nižší prodejní ceny elektřiny, tento vliv způsobil meziročně pokles o 3,2 miliardy korun.

Fermat investuje 50 milionů do větrných elektráren

Česká strojírenská firma Fermat investuje dva miliony eur (přes 50 milionů korun) do vývoje strojů, které budou vyrábět díly pro obří větrné elektrárny s výkonem nad 10 megawattů. Fermat je součástí konsorcia vedeného dánskou firmou Nordmark, která dodává díly pro větrné elektrárny.

Čedok kupuje za půl miliardy polská Itaka

Cestovní kancelář Čedok kupuje největší polská cestovní kancelář Itaka. Dosavadnímu vlastníku americké Odien Group zaplatila půl miliardy korun. Vrcholové vedení Čedoku se měnit nebude, v čele firmy by měl zůstat Radek Drechsler.

Kontrakt za 11 miliard – Inekon postaví cementárnu v Kurdistánu

Tuzemskému dodavateli továren na klíč Inekon postaví v irácké části Kurdistánu zcela novou cementárnu. Hodnota kontraktu je 450 milionů dolarů, tedy asi 11 miliard korun.

Investice do stavebnictví v EU vzrostly v loňském roce na 39 bilionů

Investice do stavebnictví v Evrospké unii loni meziročně vzrostly o 5 procent na 38,8 bilionu korun. Mezi tři největší stavební trhy patřily Německo, Francie a Velká Británie. Pozici jedničky mezi firmami si udržela francouzská skupina Vinci s tržbami 1,04 bilionu korun.