Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Cena zlata letos stoupla o 29 procent

V letošním roce vzrostla cena zlata vyjádřená v dolarech skoro o 29 procent a drží se nad 1360 dolary za troy­skou unci (31,1 gramu). Růst ceny naposledy podnítila Bank of England, která poprvé od roku 2009 snížila sazby.

Stavebnictví se propadá. V červnu zrychlilo pokles přes 12 procent

Stavebnictví v červnu zrychlilo meziroční pokles na 12,7 procenta. Nejvýraznější je propad v inženýrském stavitelství, staví se ale i výrazně méně bytů.

Ceny zemního plynu se stabilizovaly

Ceny zemního plynu se ustálily. Na energetickém trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno bylo v uplynulém týdnu uzavřeno 58 kontraktů na dodávku 17,5 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu za 9,4 milionu korun. Roční kontrakt plynu v režimu maloodběr uzavíral na 452 Kč/MWh, v režimu velkoodběr cena dosáhla 468 Kč/MWh. 

Wal-Mart koupil za 3,3 miliardy internetový obchod Jet.com

Americká maloobchodní společnost Wal-Mart Stores převezme internetového prodejce Jet.com. Firma uvedla, že za relativního nováčka v oboru zaplatí zhruba 3,3 miliardy dolarů (80,5 miliardy korun). Wal-Mart se tak snaží posílit si své pozice v konkurenčním boji s největším světovým internetovým obchodem Amazon.

Výroba osobních aut v pololetí stoupla o 12 %. Růst zaznamenali všichni čeští výrobci

České automobilky vyrobily za první půlrok 719 495 vozů, jde o meziroční nárůst o 11,9 procenta. Loni se v tuzemsku vyrobilo 1,3 milionu aut. Nárůst zaznamenali všichni čeští výrobci.