OH v Rio je Janeiro začaly. Na úvod Brazilci vypískali dočasného prezidenta Temera.

Olympijské hry v brazilském Rio de Janeiro začaly. Olympijský oheň na závěr slavnostního ceremoniálu na stadionu Maracaná zapálil maratónský běžec Vanderlei de Lima. Úřadujícího brazilského prezidenta Temera při zahajovacím ceremoniálu brazilští diváci hlasitě vypískali.

Českou vlajku na plochu olympijského stadionu přinesl judista Krpálek.

Olympijské hry v Riu jsou prvními, které se konají na jihoamerickém kontinentu.

Olympiádu zahájil úřadující prezident Michel Temer. Zvolená levicová brazilská prezidentka Dilma Rousseffová byla dočasně postavena mimo funkci.

Když Temer pronesl protokolem předepsanou větu, diváci pískali a bučeli. Vyjadřovali tím postoj brazilské veřejnosti k politické a ekonomické krizi v Brazílii.

OH Rio migranti běženci

Olympijských her se účastní celkem 10 500 sportovců. Česká republika má v Riu 105 sportovců, což je nejmenší olympijská výprava za posledních 60 let.

Sportovcům reprezentujícím Českou republiku se zvýšily odměny za získané zlato. V případě vítězství v Riu dostane zlatý olympionik 1,75 milionu korun, o čtvrt milionu korun víc než za londýnskou olympiádu.

Přímé náklady na uspořádání her v Riu (bez investic do infrastruktury infrastruktury) dosáhly 9,7 miliardy dolarů (232 miliard Kč).

Zajímavostí OH v Riu je účast speciálního týmu běženců.

Letošní olympijské hry se nesou také v obavách z viru Zika, kvůli kterému řada sportovních hvězd (zejména z dobře honorovaných sportů jako tenis a golf) účast na hrách odřekla. (sfr)