Společnost Moon Express dostala povolení k letu na Měsíc. Vesmírný let potrvá dva týdny a uskuteční se v příštím roce.

Na Měsíc poprvé poletí soukromá společnost. Společnost Moon Express dostala povolení od americké vlády, že může na Měsíc vyslat svůj přistávací modul. Vesmírný let potrvá dva týdny a uskuteční se v příštím roce.

Je to vůbec poprvé, co Spojené státy schválily privátní sondě cestu dál než na oběžnou dráhu Země. Do dnešního dne se totiž mimo oběžnou dráhu naší planety dostaly pouze lety organizované světovými vládami.

„S tímto precedenčním rozhodnutím se Moon Express stává první soukromou společností se schválením cestovat mimo Zemi, jedná se o průkopníka komerčních letů do vesmíru,“ uvedl Bob Richards, zakladatel a výkonný ředitel Moon Express.

Pro komerční lety nemá vláda USA připravenu žádnou legislativu, firma proto sama navrhla pravidla, kterými se bude řídit.

Firma rovněž oznámila, že nebude nijak ohrožovat jiná plavidla a mise. To platí i o těch již ukončených, Moon Express by se tedy neměl pohybovat kolem míst, kde přistály mise Apollo.

Moon Express také musel úřady přesvědčit, že nijak nenaruší mimozemský svět, tedy že například nebude vypouštět bakterie, které by hypotetický život mimo Zemi narušily.

Modul Moon Express ponese základní vědecké a průzkumné vybavení. V následujících letech by totiž firma na Měsíci chtěla těžit vzácné kovy a chemické prvky. (red)