Jihomoravský kraj měl zaplatit 650 tisíc korun za publikování pozitivních zpráv o hejtmanovi Michalovi Haškovi (ČSSD) a úspěších kraje.

Jihomoravský kraj si měl v uplynulých třech letech kupovat publikování pozitivních článků o hejtmanovi Michalovi Haškovi (ČSSD), případně o celkových úspěších Jihomoravského kraje. Společnosti JT Media zaplatil kraj za publikování během tří let 650 tisíc korun.

Na serveru Parlamentní listy za poslední tři roky vyšlo několik článků o úspěších Jihomoravského kraje.

Mimo jiné například s titulkem: „Některé děti v našem státě stále hladovějí. Jihomoravský kraj poskytne bezplatnou stravu předškolákům i školákům ohroženým chudobou. Podle hejtmana jich budou stovky.“

Jihomoravské hejtmanství zaplatilo mediální společnosti JT Media za publikování článků v součtu minimálně 650 tisíc korun. Poslední smlouva je datována z loňského prosince.

Jednatel mediální společnosti Jan Tvrdoň nechtěl objednávku služeb vůbec komentovat.

„Ctíme praxi, že obsah spolupráce bez souhlasu objednatele nekomentujeme. Dokud nás k tomu objednatel nezmocní, nemůžeme sdělovat žádné bližší informace,“ řekl Tvrdoň.

ČSSD požaduje vysvětlení

Krajský výbor ČSSD si Haška pozval, aby kauzu objasnil.

„Zasedne Krajský výkonný výbor ČSSD, jeho předseda Roman Hanák si tam pozval pana Haška a bude od něj chtít co nejpodrobnější vysvětlení a stanovisko k oběma kauzám. Na základě těchto informací se budeme ve straně bavit, co dál,“ uvedl mluvčí strany Michal Kačírek.

Vedení sociální demokracie se podle něj bude případem také zabývat.

„Musíme si ale nejdřív poslechnout všechny strany a až pak k tomu budeme mít nějaký názor,“ dodal.

Podle mluvčí Jihomoravského kraje Elišky Holešinské Windové kraj v roce 2014 zaplatil za prezentaci Jihomoravského kraje v elektronických médiích 235 950 korun, v roce 2013 zaplatil 170 tisíc korun.

(red)