Andrej Babiš je proti povinným migračním kvótám.

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítá diktát Evropské Unie (EU). Babiš nesouhlasí s přijímáním uprchlíků do České republiky a je proti povinným migračním kvótám i za cenu hrozících sankcí. Podle něj má o přijímání migrantů rozhodnout sněmovna.

„Musíme reagovat na potřeby a obavy občanů své země, musíme se postarat o bezpečnost občanů ČR. I za cenu sankcí,“ uvedl Babiš.

Babiš v ČR nechce ani jediného uprchlíka, a to ani dočasně.

„Přestal jsem věřit v úspěšnou integraci, v multikulturalismus,“ dodal Babiš.

Česká republika by se měla rozhodnutí Evropské komise bránit a podat na ni žalobu kvůli případným sankcím.

„Jediným možným řešením je, aby Poslanecká sněmovna svým usnesením zavázala vládní kabinet, aby jednou pro vždy kvóty odmítl a přestal poslouchat diktát z EU.“

Česká vláda je proti kvótám opakovaně

Plán na přerozdělení migrantů na základě povinných kvót schválily státy EU loni v září. Česká vláda se proti kvótám staví opakovaně, na rozdíl od Slovenska a Maďarska ale jejich přijetí nenapadla u unijního soudu.

„Dnes už je na žalobu pozdě. Na druhou stranu říkám, že v EU se občas nerespektují rozhodnutí komise ze strany členských států,“ poznamenal Babiš.

Česko by se mělo v této otázce podle něj zachovat obdobně. Pokud by kvůli tomuto postupu došlo na sankce, navrhuje Babiš, aby se proti nim Česká republika bránila žalobou.

„Z hlediska přístupu k migraci bychom si měli brát příklad z Maďarska a Slovenska,“ podotkl.

Zásah parlamentu požaduje i Zeman, kritizuje ho eurokomisař Oettinger

Projednat přijímání migrantů v parlamentu navrhl i prezident Miloš Zeman.

„Přijímáním migrantů bychom vytvářeli podhoubí pro barbarské útoky na území České republiky,“ tlumočil Zemanovo stanovisko mluvčí Jiří Ovčáček.

Český prezident se k migraci staví negativně opakovaně.

Evropský komisař Günther Oettinger Zemana za jeho výroky o migrantech zkritizoval. Podle něj Zeman svými výroky oslabuje Evropu.

„Samozřejmě vím, že Česko z historického hlediska nemá v ústavě zakotveno tolik důvodů pro poskytnutí azylu jako Německo,“ uvedl v reakci na Zemanovy výroky Oettinger.

„Ale uprchlické kvóty jsme přijali velkou většinou a jsou evropským právem,“ dodal eurokomisař.

(red)