Podle Obamy je Trump „žalostně nepřipravený“ na úřad prezidenta.

Francouzský prezident François Hollande se opřel do výroků amerického republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Z Trumpova chování se Hollandovi „zvedá žaludek“. Ke kritice Trumpa se přidal i americký prezident Barack Obama.

Podle Obamy je Trump „žalostně nepřipravený“ na úřad prezidenta.

Trump kontroval prohlášením, že Barack Obama je nejhorším prezidentem v dějinách USA.

„O zahraniční politice toho vím víc než on,“ dodal Trump.

Trumpa kromě Obamy a Hollandea ostře kritizoval i republikánský senátor a někdejší prezidentský kandidát John McCain, který je v USA uznáván coby válečný veterán.

Vlna kritiky se vůči Trumpovi vznesla poté, co veřejně kritizoval rodiče amerického muslimského vojáka Humayuna Khana, který padnul v Iráku.

Khanovi rodiče vystoupili v rámci sjezdu Demokratické strany na podporu Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové.

Trump naznačil, že vojákova matka měla od svého manžela a zakázáno mluvit. Trumpova poznámka narazila na odpor napříč politickým spektrem.

Khanův otec ve svém vystoupení předtím Trumpa ostře napadl.

„Kdyby to bylo na Donaldu Trumpovi, můj syn by do této země ani nemohl přijet,“ kritizoval Khanův otec Trumpův na dočasný zákaz vstupu občanů muslimských zemí na americké území.

„Donalde Trumpe, četl jste vůbec americkou ústavu? Mám tu pro vás jednu kopii – přečtěte si zejména tu část, kde se mluví o svobodách člověka a rovnosti před zákonem bez ohledu na vyznání, původ či pohlaví,“ uvedl otec padlého vojáka.

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová zvýšila podle nejnovějšího průzkumu agentury Reuters svůj náskok nad Trumpem na 8 %.Trump by získal 35 % hlasů, zatímco Clintonová 43.

Republikánský kongresman Richard Hanna oznámil, že bude volit Clintonovou.

(red)